На голяма част от жените в Америка им се наложи да търсят алтернативи на тампоните за менструация. Рафтовете в магазините, на които този необходим за дамската хигиена продукт можеше да бъде открит, се оказаха празни, пише в. "Вашингтон пост". Освен че ги няма, цената на тампоните с конкретен бранд се оказва, че е скочила средно с 10%.

Каква е причината?

Дана Марлоу е основател и изпълнителен директор на I Support the Girls - организация, която предоставя артикули като сутиени и продукти за менструална хигиена за бездомните в САЩ, Канада, Австралия, Германия, Пакистан и Филипините. Марлоу забелязва за първи път недостига преди няколко месеца, тъй като даренията на тампони рязко намалели.

Снимка: istockphoto.com

"Липсват данни, но различни фактори доведоха до недостига на тампони, включително нарастващите разходи за суровини и транспорт и недостиг на работна ръка. Тези проблеми ще се влошат с напредването на годината за спедиторите и търговците на дребно", казва за "Вашингтон пост" Вон Мур, главен изпълнителен директор на AIT Worldwide Logistics - компания, която предоставя услуги за доставка.

Защо са поскъпнали тампоните?

Сп. "Тайм" също пише за кризата с тампони. Там едно от обясненията, в което авторът на материала малко вярва, е... актрисата Ейми Шумър. Производителят на най-популярната марка тампони в Америка - P&G, пуска рекламна кампания с комедийната актриса през юли 2020 г. Оттогава „ръстът на продажбите на дребно е експлодирал“, казва говорителката на компанията Чери Макмастър. Търсенето нараснало със 7,7% през последните две години, а конкретно тези тампони се произвеждат само в една фабрика, отбелязва изданието.

Какви са алтернативните продукти?

Каквато и да е причината за този интересен феномен "криза за тампони", добрата новина е, че има алтерантиви като менструални чаши и специално бельо.

Какъв продукт ползвате по време на месечиня си цикъл?

Менструалните чашки са направени от мек материал като този, който се използва за бебешките биберони. Има два вида – вагинална чашка, която прилича на камбанка и се поставя ниско във влагалището и цервикална чашка, която наподобява по форма диафрагмата за контрацепция и се поставя по-навътре. При поставяне менструалната чашка прилепва към стените на влагалището, формира вакуум и постига пълно уплътнение на вътрешната среда. Оказва се, че те събират много повече кръв от тампоните. Също така може да остане в тялото за много по-дълго време – 10-12 часа.

Бельо за такива случаи също може да се носи по-дълго от тампоните (до 24 часа) и да се използва отново след изпиране.

И двете опции обаче са по-скъпи от методите за еднократна употреба, като често се продават между 25 и 40 долара. Кутия с тампони обикновено струва между 5 и 8 долара, в зависимост от броя на артикулите, пише "Вашингтон пост".

Сюзън Ф. Ууд, директор на Института по женско здраве в университета Джордж Вашингтон подчертава, че ключът към всяка алтернатива е да се използва безопасно. „Препоръката е да изберете продукт, който е подходящ според това колко силно е менструалното течение при вас“, казва Ууд. 

Снимка: iStock