Всяка жена се изправя веднъж месечно пред избора какви продукти да използва по време на менструацията си. И тампоните, и превръзки имат своите плюсове и минуси. Но какво знаем за сравнително новата алтернатива - менструални чашки? Те се поставят по подобен на тампоните начин, но не попиват кръвта, а я събират. Най-голямата разлика е, че са за многократна употреба.

Наскоро беше публикувано проучване в Lancet Public Health, което разглежда 43 изследвания за менструалните чашки, в които са се включили общо 3300 жени. Преди да пробват тази алтернатива много от тях са се притеснявали, че ще има изтичане на кръв, че продуктът ще им причинява болка или че ще изпитват трудност при поставяне или махане. Резултатите показват, че след като разберат как се използват и какво представляват, 70% от участничките започват да ги използват редовно.

Снимка: iStock

Менструалните чашки са направени от мек материал като този, който се използва за бебешките биберони. Има два вида – вагинална чашка, която прилича на камбанка и се поставя ниско във влагалището и цервикална чашка, която наподобява по форма диафрагмата за контрацепция и се поставя по-навътре.

При поставяне менструалната чашка прилепва към стените на влагалището, формира вакуум и постига пълно уплътнение на вътрешната среда. Оказва се, че те събират много повече кръв от тампоните. Също така може да остане в тялото за много по-дълго време – 10-12 часа.

Снимка: iStock

Но как се използват? Първо трябва да изберете правилния размер менструална чашка. Той не се определя по обема на кръвотечение, а от това дали сте раждали, от възрастта на жената, от дължината на вагиналния канал и др. Много е важно да се почистват добре и да се подсушават преди използване, за да могат да създадат плътен вакуум. За да я поставите, трябва първо да я сгънете леко, а след като я вкарате тя сама ще заеме формата си във влагащето. За да я изкарате трябва да я стиснете дъното на чашката, за да освободите вакуума. Изпразвате я, почиствате я и можете да я поставите отново.

Снимка: iStock

Звучи много по-лесно да използваме тампони и превръзки, които след това директно изхвърляме. Но ето какви са предимствата на менструалните чашки пред двата конвенционални продукта:

1. Произведена е от напълно неутрален за човешкото тяло материал. Не съдържа ГМО, химикали, пестициди, силикон, латекс или синтетични аромати. Подходяща е за вегани.

2. Спестява ежемесечните ви разходи за хигиенни материали.

3. Осигурява продължителна защита – може да бъде в тялото до 10-12 часа.

4. Не вреди на природата.

Менструалните чашки не са за всяка жена. Възможно е колкото и да пробвате, да не се чувствате уверени с тях. Но това е напълно нормално, защото всяка дама може да намери правилния избор за себе си. Решението какви продукти да използваме трябва да бъде информирано – да знаем какво представляват, да познаваме плюсовете и минусите им, както и начина на използване.