Преди няколко дни почина големият композитор и текстописец Стивън Сондхайм, който е един от създателите на легендарния мюзикъл „Уестсайдска история“. Той не доживя да види новата екранизация, която е дело на Стивън Спилбърг, но изглежда и зрителите в няколко държави няма да могат да се насладят на новия филм.

Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Катар, Оман и Кувейт забраниха прожекциите на новия филм. Причината е, че разпространителите са отказали да цензурират един от героите – трансджендър персонаж, изигран от небинарния актьор Айрис Мена.

Хомосексуализмът и ЛГБТИ обществата са незаконни в тези мюсюлмански държави.

Такава беше и съдбата на филма „Вечните“, който излезе преди няколко седмици. В него „Дисни“ представиха на зрителите си първият открито хомосексуален супергерой, като включително имаше целувка между двама мъже.

Рита Морено
Снимка: Getty Images

„Уестсайдска история“ е един от най-известните мюзикъли на Бродуей, а през 1961 г. се превърна и в много успешен филм. В новата версия ще видим отново звездата Рита Морено, която се завръща в екранизацията на мюзикъла 60 години по-късно, но в различна роля.

Рита Морено с "Оскар"-а си за "Уестсайдска история"
Снимка: Getty Images

В по-стария филм Рита Морено изигра ролята на Анита, която този път е поверена на звездата от „Хамилтън“ Ариана ДеБоз. В главните роли ще видим Ансел Елгорт като Тони и по-малко известната Рейчъл Зеглер като Мария. В старата версия на филма ролята на Мария се изпълняваше от Натали Ууд.

Това не е първият опит на популярен холивудски режисьор да върне на големия екран популярен брдуейски мюзикъл, който има по-стара екранна версия. Стискаме палци обаче „Уестсайдска история“ да не последва съдбата на „Котки“, режисиран от Том Хупър, който излезе точно преди две години и се превърна в един от най-големите провали в историята на киното.