Честит празник на всички събудени и будещи! С пожелание за сила, търпение и вяра във важността и значението на това, което правят! Честит Ден на будителите!

Важно е да се будиш, за да усещаш, че това, в което живееш не е пиеса, която гледаш отстрани; не е роман, който можеш да затвориш по всяко време. Ти си там, в него - гориш, живееш. Ти си си! И всеки, който те е побутнал, пуснал ти е светлинка, казал ти е дума, посочил ти е семената, уловил е вятър за крилете ти, накарал те е да си поемеш въздух дълбоко, е твоят личен будител!

Благодарим на нашите будители и сме щастливи, че тези стойностни хора около нас са много! Честит Ден на будителите!

И се чудим не може ли.. Не може ли ей така, като хора да постъпим... И днес да не вадим носиите, да не люлеем байрака, да не ровим за снимки на Петър Берон и Станка Николица-Спасо-Еленина, защото после и за двамата търсим кои са в Уикипедия. А просто...

  • Да си купим книга.
  • Да си подредим книгите.
  • Да купим книга на детето си.
  • Да почетем заедно. Ще му е по-приятно и много по-топло на душата, отколкото, ако 10 пъти повтори „Аз съм българче“, докато си мисли как да погледа още малко на таблета.
  • Да се обадим по телефона или да се видим на среща, но ей така само ако ни идва отвътре, с любимата учителка, с човек от предишна работа, от когото сме научили много, с приятел, който винаги ни препоръчва смислени филми и знае кой е роден през септември 1822.

Снимка: Дияна Петрова


Защото Денят на будителите е толкова хубав и светъл празник, а се превръща в извинение от празнуващите на Хелоуин, в показен патриотизъм и в причина да си смениш профилната снимка на Facebook.

А, тя, светлината от празника просто си свети. Не крещи!

През 1922 г. 1 ноември е обявен за Ден на народните будители в чест на всички заслужили българи. Към онзи момент ясно се съзнава значимостта на работата и влиянието на писатели и революционери. Стоян Омарчевски, по това време министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. В знак на признателност в много градове и села се именуват улици, читалища и училища на народни будители.