През 2017 г. големият актьор Даниел Дей-Люис обяви, че се оттегля от актьорската професия. Това не е първият случай, в който носителят на 3 награди „Оскар“ прави подобна заявка, но като се има предвид, че актьорът е вече на 63 години, има вероятност този път да е сериозен. Така последният филм с негово участие ще остане „Невидимата нишка“, който зрителите на bTV Cinema могат да гледат тази вечер от 21 часа премиерно за България.

Кадър от филма "Невидимата нишка"
Снимка: imdb.com

Един от най-задаваните въпроси за филма е дали разказва за реален човек. И отговорът е едновременно „не“ и „да“ – героят на Люис, дизайнерът Рейнолдс Уудсток, е измислен персонаж, но също така е базиран на няколко истински дизайнери.

Виктор Стибъл и Норман Хартнел
Снимка: Getty Images

Например бизнесът на Уудсток във филма се управлява от сестра му, което е препратка към реалните дизайнери Виктор Стибъл и Норман Хартнел, които също са се доверили на сестрите си да движат бизнеса, докато те са изцяло отдадени на творческия процес.

Александър Маккуин
Снимка: Getty Images

Рейнолдс Уудсток има навик да оставя скрити послания в подплатата на дрехите, които прави. Това по всяка вероятност е препратка към легендата, че големият дизайнер Александър Маккуин е бродирал нецензурни думи в сакото на принц Чарлз.

Чарлз Джеймс
Снимка: Getty Images

Най-много прилики обаче почитателите на модата ще открият с британския дизайнер Чарлз Джеймс и то не само в ексцентричното поведение на Рейнолдс Уудсток. Основният сюжет на филма се върти около отношенията между Уудсток и музата му Алма. Много подобни са били отношенията между Чарлз Джеймс и неговата муза – съпругата му Нанси Лий Грегъри.

Кадър от филма "Невидимата нишка"
Снимка: imdb.com

Самият Даниел Дей-Люис споделя, че за да се приготви за ролята е изучавал живота и работата на дизайнерите Кристобал Баленсиага, Едуард Молиньо и Джон Кавана.

В никакъв случай обаче не можем да кажем, че образът е изграден върху един конкретен дизайнер. Целта на създателите на филма е била да се съсредоточат не толкова върху живота на Рейнолдс Уудсток, а върху методите му и работния процес.

Ако се абстрахираме от това, че главният герой е моден дизайнер, филмът спокойно би могъл да разказва за творец от която и да е сфера на изкуството.

„Невидимата нишка“ беше номиниран за цели 6 награди „Оскар“ на церемонията през 2018 г. и съвсем очаквано взе наградата за най-добри костюми.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички

За да допълним усещането и да ви потопим напълно в света на голямото кино, ви предлагаме да следите програмата на bTV Cinema, която през април включва 10 телевизионни премиери за България, над 60 топ заглавия от света на Академията, качествено кино всяка вечер от 21 ч. до след полунощ.