Лятото официално е тук – усмихнато, все още малко дъждовно, но пък щедро на събития. И ако ситуацията в България е непредсказуема и динамична, то удоволствието от четенето си остава приятно, изискано и предвидимо. За ведро настроение на плажа - 5 книжки за всеки вкус:

„Това, което името ти крие“ -  Клара Санчес

Специално за поклонниците на необичайния, психологически дълбок трилър, издържан в кинематографична стилистика.

В малкото градче Дианиум на испанското крайбрежие, сред комфорт и разкош, необезпокоявани от никого, са свили уютно гнездо група бивши нацисти, уверени, че владеят тайния еликсир на вечната младост. Норвежците Фредрик и Карин Кристенсен, от обкръжението на Хитлер, привидно мили и добронамерени старци, взимат под крилото си една млада жена, Сандра, дошла тук, за да избяга от предишния си живот и от мъжа, от когото чака дете, объркана, диреща своето място в света.

Ала ето че на пътя им се появява Хулиан, испански републиканец, оцелял от концлагера „Маутхаузен“, посветил остатъка от дните си на преследване и лов на някогашните злодеи. И от този донякъде случаен сблъсък на героите Клара Санчес заплита психологически съспенс с хичкоковски привкус, с една странна любовна история и с неочаквана развръзка.

Зад задъхания ритъм на действието обаче прозира вечната тема за паметта, за възмездието и изкуплението на вината. Нищо не може да бъде скрито, никой не може да остане невидим, докато е жива паметта за стореното зло и волята за справедливо възмездие.

От "Colibri"

„Адът на Гейбриъл” от Силвейн Рейнард

Романтично-еротичен роман, в който сексуалното напрежение е превърнато в изкуство.

Вдъхновен от Данте и неговата муза Беатриче, Рейнард създава образа на мрачен учен, който съблазнява своята невинна студентка. Чрез тяхната връзка Гейбриъл поема на пътуване, което ще го принуди да разкрие мистерията на тяхното общо минало и да се изправи срещу многобройните си демони. „Пътуването на книгата ми е почти толкова интересно и вълнуващо, колкото пътуването на Данте в „Божествена комедия”, казва Рейнард.

Греховно изследване на секса, любовта и изкуплението, „Адът на Гейбриъл” е омагьосващ и интелигентен роман, изпълнен с романтика, интриги, съблазън и прошка. С много мрачен хумор и познание за човешката природа Силвейн Рейнард разказва на читателите завладяващата история за одисеята на Гейбриъл през ада.

От "Кръгозор" от 15 юли


„Дарът на светулките“
- Никълъс Спаркс

Затрогваща история, която затвърждава авторовия статут на любимец на женската аудитория. Както и в "Светлинките на нощта" Джеръми и Лекси отново са главни герои.

След провала на брака си Джеръми Марш бе решил да затвори завинаги своето сърце за любовта. Убеден, че не може да има деца, той се отдава на блестяща кариера в Ню Йорк. Но съдбата има други планове за него!

Сега Джеръми живее в малкото градче Бун Крийк и е на път да се ожени за прелестната Лекси, която носи тяхното първо дете. Животът му се нарежда много по-добре, отколкото някога е мечтал. Но едно анонимно писмо отприщва поредица от събития, които подлагат на изпитание любовта им.

От Ера

"Създадена от дим и кост" - Лейни Тейлър

Какво ще си пожелаеш, ако имаш само един ядец, с който са сбъднеш желанието си? Къде ще отидеш, ако преминеш през врата, която може да те отведе до всяка точка от света? Как ще се почувстваш, ако се влюбиш в погрешния човек, но той е отговорът на всичките ти въпроси?

Запознайте се с Кару. Тя е единствена по рода си – със синя коса, гладка като коприна, която расте от главата й в този тъй необичаен цвят. Момичето се чувства у дома си както из тъмните улички на Прага, така и из пазарите на Маракеш и говори всички езици на света, при това не само човешките. Склонна е да изчезва в изпълнение на мистериозни „поръчения” и запълва своите скицници с рисунки на особени, неземни същества, които очароват и пленяват околните. Но Кару има една тайна... тя рисува само неща, които наистина може да види. А никой, дори сама тя, не знае истината за произхода й.

Докато един ден мистериозни черни отпечатъци от ръце започват да се появяват по врати из целия свят. Крилати странници, които се промъкват от пролуки в небесата, ги прогарят върху дърво и метал. Един от тях среща Кару в пулсиращия стар град на Маракеш. Пламва любов, чийто корени черпят сили от минало, изпълнено с болка и насилие. Любов, стара като времето. И една битка, от която зависи всичко. Дали Кару ще доживее да съжали, че е научила истината за себе си?

От "Егмонт България"

„Не казвай сбогом“ - Джилиан Флин

Лятна сутрин в градче край Мисисипи. Петата годишнина от сватбата на Ник и Ейми Дън... И точно в този ден Ейми изчезва от дома си.

Следите от борба изглеждат нагласени, а поведението на примерния съпруг е повече от съмнително. Намереният дневник на Ейми утежнява ситуацията, защото... разкрива съвсем различен поглед за брака им от думите на Ник.

Златното момче на града бързо се превръща в главния и единствен заподозрян. Но той упорито твърди, че е невинен. Ник е неискрен и определено крие тайни – но наистина ли е убиец? И ако не е виновен, то тогава къде е красивата му съпруга?

Джилиан Флин прави брилянтна дисекция на рухването на един брак. Напрегнат и оригинален, „Не казвай сбогом” е трилър за отношенията между двама души, които превръщат любовта помежду си в отровен коктейл от лъжи и омраза.

От "Ера"

  • 7 вдъхновения от Доктор Сюс
  • Три дъщери на Тибет
  • Литературни имена за животни: котешко издание
  • Еротичен романс
  • Гривна с талисмани разказва история
  • Любимите приказни герои на хората, които продават… книги - 3
  • Списъкът на живота
  • Трите най-вдъхновяващи героини от книгите
  • Надникнете в историята на „Спящата красавица”
  • “Монстър Хай” за трима от вас – кои са печелившите?