Преди 1200 години основателят на тибетския будизъм Падмасамбхава изрича пророчески слова: „Когато желязна птица полети, а коне запрепускат на колела, тибетският народ ще се разпръсне по лицето на земята като мравки”.

Олицетворение за сбъдването им е „Три дъщери на Тибет” – описан по умел и увлекателен начин разказ за реални събития, места и хора.

Историята в това пътуване започва от Кунсан. Една от най-младите тибетски монахини живеела отдадена изцяло на древните вярвания и ритуали, без да подозира, че само след миг животът ще я отведе по дълъг и изпълнен с множество изпитания път. Въпросът бил ще бъде ли връхлетялата я любов в конфликт със стремежа й към просветление?

„Пречката” по пътя на Кунсан към щастливото прераждане обаче се наричала Сонам. Тя се родила няколко години преди нахлуването на китайските войски в Тибет. Последвалите разрушения и потъпканата свобода принудили младата майка да потърси по-безопасно място за своето семейство далеч от манастира. Годината била 1950-а, а спасението се наричало Индия.

Сонам била на шест, а пътят на двете жени и малката група бегълци криволичел през речните долини и скалните масиви на Хималаите. Последвали неволи по изселнически лагери, докато късметът на Кунсан и малката Сонам не ги отвел в Шимла, столицата на индийския щат Химачал Прадеш.

Въпреки че през всички тези тежки години наблюдавала как майка й продължава да следва строго тибетските обичаи и традиции, животът на Сонам поел в друга посока. Влюбила се в Мартин Брауен – млад и образован швейцарец.

Пътят на безопасността вече сочел към Швейцария, където Мартин отвел Кунсан и Сонам, въвличайки ги в изцяло нов и непознат за тях свят. Там се родила и Йънгзом Брауен, авторката на тази книга.
Заповядайте на пътешествие през времена и нрави, следващо нишката на три поколения жени сред островърхите куполи на манастирите, веещите се молитвени знаменца и дъхавите тинтяви. От живота в провинциален Тибет преди нахлуването на китайците до произтеклите от този ужасен акт събития. Вижте изпълнената с любов и търпение лична история на Тибет и нейните дъщери Йънгзом, Сонам и Кунсан.

  • 7 вдъхновения от Доктор Сюс
  • Литературни имена за животни: котешко издание
  • Еротичен романс
  • Гривна с талисмани разказва история
  • Любимите приказни герои на хората, които продават… книги - 3
  • Списъкът на живота
  • Трите най-вдъхновяващи героини от книгите
  • Надникнете в историята на „Спящата красавица”
  • “Монстър Хай” за трима от вас – кои са печелившите?
  • Голямото криминално четене


Чрез разказа и съхраняването на историята на своите баба и майка Йънгзом Брауен ни прави част от своето културно минало и ни представя Тибет с неговата красота, но и тегоби. Понастоящем Йънгзом участва дейно в движението за свободен Тибет, като прави редовни радиопредавания за своята страна и организира демонстрации срещу китайската окупация там.

От издателство Вакон