На 23 юли децата ги очаква поредната приятна изненада. Тогава на вестникарските павилиони ще се появи новата книга от поредицата „Приказки на глас” – „Спящата красавица”. Изданието ще ги очарова с красивите си илюстрации и приказката, записана на аудиодиск с гласа на театралната актриса Майя Остоич. То ще може да се открие по местата за продажба на вестници и списания в цялата страна на цена от 7,99 лв.

Ползата от аудиоприказките
Защо е хубаво да запознаете детето с аудио приказките? На първо място, те повишават грамотността и спомагат за правилното изговаряне на по-сложни думи. Освен това, докато детето слуша приказката, може да играе и се забавлява. Да не забравяме и че заемат малко пространство, а доставят голямо забавление на децата, които правят първите си стъпки в четенето.
Сега, да се върнем назад във времето и да научим повече за историята на „Спящата красавица”...

Историята зад историята
„Спящата красавица” е народна приказка, публикувана за първи път от Шарл Перо през 1697 г. Включена е и в колекцията на Братя Грим от 1812 г. Познати са най-различни варианти на класическата история, като името на принцесата, прокълната да спи непробудно сто години, също варира. Според някои източници тя се казва Талия. Перо не й дава име, но споменава, че децата й се казват Аврора и Жур, докато Братя Грим я споменават като Горска Роза. Приказката всъщност е от две части, като във втората принцът се жени за Спящата красавица и имат две деца. Злата му мащеха човекоядка се опитва да попречи на щастието им, но в крайна сметка всичко завършва добре – за тях, не за нея.

Приказката според „Дисни”
В анимационната адаптация на „Дисни”, любима на поколения деца по света, сюжетът се завърта около позната, първа част от прочутата народна приказка. Интересен факт е, че „Спящата красавица” е в продукция почти десетилетие. Работата над историята започва през 1951 година, гласовете на героите са записани през 1952, анимацията се създава между 1953 и 1958, а музиката е добавена през 1957 година. В крайна сметка филмът излиза по кината през 1959 г. За да създадат силуетът на Аврора, аниматорите на „Дисни” се вдъхновяват от холивудската икона Одри Хепбърн. Принцът пък е кръстен на принц Филип, херцогът на Единбург. Голяма част от музиката във филма се базира върху балета „Спящата красавица” на Чайковски в изпълнение на Берлинския симфоничен оркестър. Любопитна подробност е и че злата вещица – Злодеида, споделя доста общи харектеристики с друг един злодей от филмите на „Дисни” – Джафар от „Аладин”. Те не само си приличат на външен вид, но и двамата притежават жезъл, чрез който упражняват черна магия и имат птици, Злодеида – гарван, а Джафар – папагал. Освен това и двамата се превръщат в гигантски зверове във финалната битка – Злодеида става дракон, а Джафар – змия. Междудругото догодина по кината ще излезе игралният филм „Господарка на злото” на „Дисни” – историята на Спящата красавица през погледа на злата вещица. В ролята на Злодеида ще видим Анджелина Джоли, а Спящата красавица ще е Ел Фанинг.

Но да се върнем на „Спящата красавица”. Анимационната приказка на „Дисни”, пресъздадена чрез красиви илюстрации, ще откриете от 23 юли по вестникарските павилиони. С книгата ще получите и аудиодиск с приказката, прочетена от театралната актриса Майя Остоич. Не се колебайте и зарадвайте детето с нея!

Нов конкурс
!!!
И дойде време за традиционния ни конкурс. Този път наградата е екземпляр от изданието „Необикновена книга за принцеси” с прекрасни илюстрации, приказки и съвети от принцеси за принцеси. За да се включите в конкурса за спечелването й, отговорете на въпроса: „Коя приказка бихте искали да видите на голям екран, пресъздадена в игрален филм? Отговорът си оставете като коментар под статията. В конкурса участвате само с един отговор до 2 август 2013 година. Имената на двама печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук. Успех на всички!

  • 7 вдъхновения от Доктор Сюс
  • Три дъщери на Тибет
  • Литературни имена за животни: котешко издание
  • Еротичен романс
  • Гривна с талисмани разказва история
  • Любимите приказни герои на хората, които продават… книги - 3
  • Списъкът на живота
  • Трите най-вдъхновяващи героини от книгите
  • “Монстър Хай” за трима от вас – кои са печелившите?
  • Голямото криминално четене