Доктор Сюс е от онези истински специални и вдъхновяващи хора, които учат останалите да не забравят добротата, каквато е в очите на децата - простичка и истинска. За него вече сме писали тук, но пък хвърковатите му фрази и вдъхновяващи изречения отдавна се цитират широко от хората, затова винаги се радваме да си припомним някои от думите му. Винаги, когато някой се нуждае да се спре и да осъзнае отново кое е наистина важно.

“Личността е личност, независимо колко е малка.”

В книжката "Horton Hears a Who" слончето Хортън споделя това мъдро изречение във връзка с малките същества, чиито микросвят се опитва да спаси. Ако се приложи в реалния живот - независимо от възрастта, богатството, интелекта или успеха - всеки е личност и е важен.

"Защо да се опитваш да пасваш, когато си роден да изпъкваш?"

Всички се опитват да бъдат като другите - дали във вкусовете си, в разбирането за живота или дори в начина на обличане. Това води до малко тъжен резултат - никой не е себе си, защото се опитва да бъде някой друг. Или направо всички други. Защо вместо това не се опитваме да разберем и опознаем по-добре самите себе си и да бъдем... ами, тези, които наистина сме?

"Не плачи, че е свършило. Радвай се, че се е случило."

Човек сам избира гледната точка за всяка ситуация - вместо да плачете за загубата си, радвайте се, че нещо хубаво ви се е случило - можеше и да го нямате. В този смисъл - ако имаш за какво да тъжиш, значи си имал достатъчно късмет да ти се случи нещо или някой, за които да се радваш - двете не могат едно без друго.

Кадър от Лоракс
"Днес ти си повече ти, това е по-вярно от самата истина. Няма жив човек, който да е повече теб от самия теб."

Това няма нужда от кой знае какво обяснение - радвай се, че си този, който си, защото няма друг, който да е повече теб от... теб. С други думи - приеми това, което си и се цени.

"Бъди този, когото си и казвай каквото чувстваш, защото тези, които имат нещо против, не са важни, а тези които са важни, нямат против."

Простичко е - онези, които имат проблем и се обиждат от чувствата и мислите ти, в крайна сметка винаги се оказва, че нямат особено значение, защото онези, които имат - се чувстват добре да са с теб.

"Освен ако някой като теб не го е истински грижи, ама ужасно много, никога нищо няма да се подобри."

Всеки има значение и когато един по един всички започнем да осъзнаваме това и станем по-добри едни към други, тогава и голямото цяло ще се подобри. Толкова е просто.