Съдебната драма "Анатомия на едно падане" на режисьорката Жустин Трие триумфира на 49-ите награди "Сезар" на френската Академия за филмово изкуство, които бяха раздадени на церемония в зала "Олимпия" в Париж.

Продукцията спечели наградата в категорията за най-добър филм. Освен това Трие стана едва втората жена в историята на френското кино, отличена със "Сезар" за най-добър режисьор. Досега само Тони Маршал беше печелила приза през 2000 г. за филма си "Салон за красота "Венера".

Снимка: Getty Images

От 11 номинации екипът на "Анатомия на едно падане" си тръгна от зала "Олимпия" с общо шест статуетки.

Сандра Хюлер получи отличието за най-добра актриса за ролята си в "Анатомия на едно падане", а Арие Уорталтер печели "Сезар" за най-добър актьор за ролята си в "Процесът Голдман".

Адел Екзаркопулос взе приза в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението си във филма "Винаги ще виждам лицата ви". "Сезар" за най-добър актьор в поддържаща роля спечели Суон Арло за участието си в "Анатомия на едно падане". Той не присъстваше на церемонията и колежката му Сандра Хюлер получи статуетката вместо Арло.

Снимка: Getty Images

"Анатомия на едно падане" спечели наградата за най-добър оригинален сценарий, който е създаден от Трие и партньора й Артюр Арари, както и за най-добър монтаж. Шестте награди "Сезар" са поредното признание за филма, който получи възторжени отзиви от критиката и публиката и вече спечелил множество награди в чужбина, припомня в. "Монд". Продукцията вече спечели две награди "Златен глобус", както и БАФТА.

"Анатомия на едно падане" има пет номинации за "Оскар", като отличията предстои да бъдат раздадени на 10 март в Лос Анджелис. Възходът на "Анатомия на едно падане" започна от фестивала в Кан м.г., където режисьорката Жустин Трие спечели "Златна палма", припомня БТА.

Фентъзито "Животинското царство" на режисьора Тома Кайе, коeто имаше най-много номинации - общо 12, получи пет статуетки "Сезар" на церемонията в зала "Олимпия", сред тях за най-добри визуални ефекти, костюми, оригинална музика.

Снимка: Getty Images

Режисьорът Кристофър Нолан и актрисата и режисьор Аниес Жауи получиха почетни награди за цялостното си творчество. Марион Котияр връчи статуетката на Нолан, а Жауи получи своята от Жамел Дебуз. С тази седма награда тя е актрисата с най-много отличия "Сезар", отбелязва "Монд".

По време на церемонията актрисата Жудит Годреш произнесе реч за сексуалното насилие, разкривайки тъмната страна на френската киноиндустрия."Ние сме в светлините на прожекторите. В зората на нов ден. Можем да решим, че мъжете, обвинени в изнасилване, не трябва да имат право да командват в киното", каза тя в словото си.

"Това определя тона… Не може да се пренебрегне истината, защото не става въпрос за твоето дете, за твоя син или дъщеря. Не може да имаме такава безнаказаност, отричане и привилегии… Ние трябва да даваме пример", продължи актрисата.

Наскоро Жудит Годреш обвини двама френски режисьори - Беноа Жако и Жак Доайон, в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била тийнейджърка. Актрисата официално подаде жалба по-рано този месец, а двамата режисьори отхвърлят обвиненията.

След обвиненията на Годреш и други актриси решиха да разкрият публично, че са били жертви на сексуален тормоз. Сред тях са Изилд Льо Беско и Анна Муглали.

Наградите "Сезар", смятани за френския еквивалент на "Оскари"-те, се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката - скулптора-авангардист Сезар Балдачини.