Френски актриси, които твърдят, че са били жертви на сексуално и физическо насилие от страна на десетилетия по-възрастни от тях режисьори, хвърлят светлина върху отблъскващата страна на индустрията в страната, докато френското кино се радва на вниманието на наградите "Оскар".

Последната стъпка в движението #MeToo може да бъде направена на наградите за френско кино, които ще бъдат връчени тази вечер в Париж.

Местни медии съобщават, че Жудит Годреш ще произнесе реч за сексуалното насилие на церемонията за връчването на наградите "Сезар" - френската версия на "Оскар"-ите, която се излъчва на живо по телевизията.

Тя вече изпрати силно послание към обществеността с последните си интервюта, в които осъди "омертата" в индустрията. Това се случва в момент, когато френското кино се очаква да блесне на церемонията по връчването на наградите "Оскар " в Лос Анджелис през март с драмата "Анатомия на едно падане" на режисьорката Жустин Трие.

Снимка: Getty Images

Годреш, която е на 51 години, е добре позната на френските киномани. Наскоро тя обвини двама режисьори в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била тийнейджърка. Актрисата официално подаде жалба по-рано този месец, съобщи прокурорът на Париж.

Годреш обвинява режисьора Беноа Жако, с когото е имала шестгодишна връзка, започнала, когато е била на 14 години, в изнасилване и физическо насилие. Жако, известен режисьор във Франция, е с 25 години по-възрастен от нея.

Снимка: Getty Images

Беноа Жако през 2014 г.

Тя обвинява и друг режисьор - Жак Доайон, в сексуално посегателство, докато е режисирал филм, когато тя е била на 15 години. Доайон е с 28 години по-възрастен от нея. И двамата режисьори отхвърлят обвиненията на актрисата.

В интервю за радио "Франс ентер" по-рано този месец Жудит Годреш казва, че никога не е била привлечена от Жако, "но в крайна сметка се оказах с него, в леглото му, и бях негова съпруга дете".

Годреш и Жако се запознават през 1986 г. на снимачната площадка на продукцията "Просяци".

"Бях индоктринирана, все едно се бях присъединила към секта", казва тя. Според нея връзката им е била белязана от насилие, затваряне и контрол. По-рано Годреш разказва за връзката си с Жако, но без да го назовава, в автобиографично телевизионно предаване "Икона на френското кино", излъчено през декември.

Снимка: Getty Images

Жудит Годреш и Леонардо ди Каприо в „Желязната маска“ (1998)

Тя беше сред актрисите, които през 2017 г. проговориха срещу американския филмов продуцент Харви Уайнстийн, когато започна движението #MeToo, обвинявайки го в сексуално посегателство, когато е била на 24 години.

Пред в. "Монд" Беноа Жако заяви, че "не се чувства пряко засегнат" от обвиненията на Годреш, в която по думите му се влюбил по онова време. Той отрича да е злоупотребявал с власт.

В изявление за АФП Доайон заяви, че "справедливата кауза не оправдава произволни доноси, фалшиви обвинения и лъжи".

След обвиненията на Годреш и други актриси решиха да проговорят, припомня БТА.

41-годишната Изилд Льо Беско обвини Жако в "психологическо и физическо насилие" по време на връзката си с него. Тя започнала, когато актрисата била на 16 години, а той - на 52.

Снимка: Getty Images

Изилд Льо Беско и Беноа Жако през 2004 г.

Тя също така обвинява Доайон, че е избрал друга нейна колежка за роля, която е трябвало да получи, защото е отказала сексуалните му аванси. Друга актриса, 45-годишната Анна Муглали, пък обвини Доайон в сексуално насилие през 2011 г.

По-рано френската филмова индустрия беше разтърсена от обвинения в сексуално насилие срещу актьора Жерар Депардийо.

През 2020 г. по време на церемонията по връчването на наградите "Сезар" бяха организирани протести от активисти за правата на жените, тъй като режисьорът Роман Полански получи задочно наградата за най-добър режисьор.

Актрисата Адел Енел, която разказва за предполагаемо сексуално посегателство от страна на друг френски режисьор в началото на 2000 г., когато е била на 15 години, напусна залата.

Полански се издирва в САЩ, след като е обвинен в изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 г., припомня БТА.