Джони Деп в ролята на Уили Уонка в "Чарли и шоколадовата фабрика"

"Нетфликс" съобщи, че е придобил правата върху историите на Роалд Дал и планира да създаде "уникална вселена" от продукти, базирани на тях, съобщава Си Ен Ен.

Стрийминг гигантът заяви в сряда, че е придобили компанията Roald Dahl Story Company, която управлява правата върху произведенията на покойния британски автор.

"Нетфликс" казва в прессъобщение, че двете компании "обединяват усилията си, за да представят някои от най-обичаните истории в света на настоящи и бъдещи фенове по нови творчески начини".

Снимка: iStock

Сделката сега се осъществява три години след като "Нетфликс" и Roald Dahl Story Company работиха заедно върху редица анимационни телевизионни сериали - включително продукция, базирана на "Чарли и шоколадовата фабрика" и адаптация на мюзикъла "Матилда".

"Тези проекти ни отвориха очите за много по-амбициозно начинание - създаването на уникална вселена от анимационни и екшън филми, телевизия, книги, игри, завладяващи преживявания, потребителски продукти и други", допълват то "Нетфликс".

Дал, който почина през 1990 г. на 76 -годишна възраст, е създател на герои като Матилда, Фантастичният мистър Фокс, Уили Уонка и Туитс. Неговите книги са продадени в повече от 300 млн. копия и са преведени на 63 езика, според информация на "Нетфликс".

Най-запалените фенове на британския писател почитат живота и творчеството му с Деня на Роалд Дал, който отбелязват ежегодно на 13 септември.

"Докато представяме тези вечни приказки на по-голяма аудитория в нови формати, ние се ангажираме да поддържаме техния уникален дух и универсалните им теми за изненадата и добротата, като същевременно вливаме свежа магия в тях", казват още от "Нетфликс".