Днес един от най-успешните американски писатели празнува 74-тия си рожден ден. Стивън Кинг е автор на над 60 романа и стотици разкази, както и на няколко нехудожествени книги и на сценарии. Той е един от най-продуктивните писатели в света и от издаването на първата си книга през 1974 г. почти не е пропускал година, в която да не публикува нещо ново.

За да отбележим рождения ден на писателя, сме подбрали 4-те най-забележителни според нас жени от творчеството му. Стивън Кинг често е бил критикуван, че не създава достатъчно ярки женски персонажи, но когато се запознаете с тези 4 жени, ще разберете, че това не е вярно.

Кери Уайт

Снимка: imdb.com

Кери е на 17 години, когато за пръв път в живота ѝ се случват две неща – цикълът ѝ идва за пръв път и открива, че има телекинетични способности. И докато се опитва да се измъкне от хватката на фанатичната си майка и да започне да живее като нормален тийнейджър, Кери същевременно усвоява способността и да движи предмети с ума си. Една грозна шега срещу нея обаче отприщва ада. Затова и изразът „балът на Кери“ се е превърнал в синоним на беда и трагедия в САЩ.

Този образ е любопитен и по още една причина – това е първият публикуван роман на Стивън Кинг. Първоначално е трябвало да е разказ, но след като го започва, Кинг открива, че не върви добре и го изхвърля. От коша го вади съпругата му Табита, която казва, е в историята има потенциал и му помага да доразвие женските персонажи, включително и Кери. Така, благодарение на две жени, Стивън Кинг става литературна легенда.

Може да прочетете повече за Кери в едноименния роман от 1974 г.

 

Ани Уилкс

Снимка: imdb.com

Ани Уилкс е бивша медицинска сестра, най-голямата почитателка на писателя Пол Шелдън и… пълен психопат. След като автомобилна злополука изпраща Пол Шелдън в ръцете ѝ, тя започва да го тормози, за да напише още една книга от любимата ѝ поредица.

В себе си Ани Уилкс събира всички побъркани фенове, които Стивън Кинг е срещал някога в живота си. Тя обаче символизира и още нещо – зависимостта му от наркотиците, от която писателят се освобождава много трудно. Ани Уилкс е и един от най-популярните женски образи изобщо, благодарение на перфектната игра на актрисата Кати Бейтс в екранизацията по книгата.

Повече за Ани Уилкс може да прочете в романа „Мизъри“ от 1987 г.

 

Дона Трентън

Снимка: imdb.com

В един от най-плашещите романи на Стивън Кинг няма вампири, върколаци и призраци. Има само едно гигантско побесняло куче и майка с малко дете, затворени в повреден автомобил. Дона трябва да даде всичко от себе си, за да опита да спаси детето си. Без да ви разваляме финала ще ви кажем, че в крайна сметка, в името на детето си, Дона се изправя срещу стокилограмовия звяр.

Повече за Дона Трентън може да прочетете в романа „Куджо“ от 1981 г.

 

Джеси Бърлингейм

Снимка: imdb.com

След като съпругът ѝ получава инфаркт по време на полов акт, Джеси остава завързана за леглото с белезници. Докато се мъчи да оцелее в странното положение, в което се намира, Джеси започва да си припомня един отдавна погребан в миналото ден, когато баща ѝ блудства с нея. Тя трябва да се справи с ужасите от миналото и от настоящето, за да се освободи не само от оковите на ръцете си, но и тези в съзнанието си.

От четирите книги, изброени тук, тази е най-малко популярна, но същевременно е и една от най-добрите на Стивън Кинг. Романът обаче е труден за филмиране (за разлика от „Кери“, „Мизъри“ и „Куджо“ по които има успешни филми) и до преди няколко години никой не беше опитвал, а филмът на „Нетфликс“ не постигна голям успех.

Повече за Джеси Бърлингейм може да прочетете в романа „Играта на Джералд“ от 1992 г.