Елвира Георгиева е родена в Смолян, но е израснала в Казанлък, където дядо й основава фабриката за струнни инструменти „Кремона“. Баща й също е лютиер, затова не е изненадващо, че Елвира още на 5 години започва да свири на цигулка.

След като завършва Музикалното училище в Стара Загора, тя започва да пее с оркестър в Казанлък. Чува по радиото обява, че ансамбълът на армията „Сребърни звезди“ си търси вокалистка и се явява на конкурса.

Впоследствие се омъжва за композитора Владимир Наумов, ръководител на групата. Именно той написва повечето от песните й.

„Няма връщане назад“ е първата песен за Елвира на голяма сцена, която печели наградата на публиката на „Златният орфей“. За една вечер певицата става звезда и веднага получава покана за турне с Георги Христов и Георги Парцалев.

Все пак най-запомнящата се песен на Елвира Георгиева е „Мечта за всички“, позната повече като „Коминочистачът“.

„Харесвам тази песен, донесла ми е много късмет и любов! Когато я чух за първи път през 1988 г., веднага я харесах. Простичка, запеваема, закачлива – с всички данни да бъде хит. Неслучайно първият ми самостоятелен албум взе името на тази песен“ – споделя певицата пред Костадин Филипов в „Преди обед“.

Композиторът Владимир Наумов си спомня:
„Текстът е на Волен Николаев, който вече е на небето, за съжаление. Тогава той пишеше много за „Щурците“. Помолих го за текст, за да напиша песен за тях, и той ми даде „Мечта за всички“. Елвира обаче много хареса песента, поиска я и променихме думите, защото тя беше написана от мъжка гледна точка. Киро Маричков даже не знае за тази история.“

Целия материал можете да видите във видеото по-горе.