През 1981 г. излиза албумът на "Диана Експрес" "Молитва за дъжд". Песента „Северина“ е включена в него от немай къде, да се запълни мястото, защото групата заминава на турне в СССР и няма време за писане на ново парче.

След това песента става толкова популярна, че в момента в България има 1242 жени с името Северина (през 2019 г. осем новородени получават това име). А името Северинка носят 31 дами.

Вижте какво споделят авторите на хита пред камерата на „Преди обед“ (bTV).

Лозан Такев, поет:
„Северина“ има скромна литературна история. Написах стихотворението през 1975 г. като посвещение на едно пътуване към Коми АССР. Бяхме там с Гинка Станчева, Славка Славова и други актьори. Текстът не е посветен на някого конкретно. За мен е приятен спомен за руската тайга, белия сняг...

Митко Щерев, композитор:
Един ден Лозан Такев ми каза „Написах едно зимно стихотворение. Виж дали става за песен“. Много ми допадна и написах музиката.

Илия Ангелов, певец:
Бях на гости на Митко Щерев и той ми пусна на ролков магнетофон записи на "Диана Експрес". Чух песента, като пееше самият той. Каза, че я написал между другото. Като почивка за музикантите по време на концерт. Каза ми, че това е елементарна песничка, а съпругата му отвърна „Ти не си ли разбрал, че най-елементарните песни стават най-големи хитове“.

Митко Щерев, композитор:
Оказа се, че за албума "Молитва за дъжд" имаме девет песни, а трябва още една, за да се запълни плочата. Имахме три дни за десета песен, защото тръгвахме на турне в СССР. Илия Ангелов предложи да запишем „Северина“. Преправих аранжимента и я записахме. Успехът на парчето ни изненада. По радиото я въртяха много

Илия Ангелов, певец:
Митко направи много интересен аранжимент. Реге, но с елементи на суинг. Знакова песен! Може би първата, която записах с "Диана Експрес".

Цялото видео можете да гледате тук: