В „Преди обед“ (bTV) Косьо Филипов разказва историята на песента "Среща" – един от най-големите хитове на "Щурците".

Тополите, възпети в стихотворението "Среща", се намират край Хасковската река. Авторът на текста е хасковският поет Симеон Стоянов, като конкретният повод за написването му е едно скарване с неговата ученическа любов Мариелка.

За първи път стихотворението е публикувано във вестник „Димитровец“ в началото на 1960-те години, а пътят му до музикалната сцена е дълъг.

Като студент в София Симеон се нуждае от пари и търси помощ от своя приятел Власо Власов в БНР. Власо откупува от Симеон пет негови стихотворения за бъдещи песни и му дава максималния възможен хонорар за онези години – по 50 лева на творба.

Карираните листове с ръкописен текст влизат в папките на БНР и никой не вярва, че някой ден ще бъдат използвани. До момента, в който Кирил Маричков изчита десетки стихове в търсене на вдъхновение за третия студиен албум на „Щурците“ – „XX век“. Когато вижда пожълтелия лист със „Среща“, той веднага харесва стихотворението.

Музиката написва Христо Ковачев, а аранжиментът е на самия Кирил Маричков.

„Симеон се ожени и има две дъщери. Съпругата му почина, а по-късно той се разболя от рак. В последните дни за него се грижеха по-голямата му сестра, поетът Петър Василев и Мариелка – момичето от стихотворението „Среща“. Именно тя го погреба през зимата на 2002 г. Така че има тъжен хепиенд тази любов... Тази песен за разминаването в любовта стана емблема на Хасково“ – споделя художникът Петър Ангелов, състудент на Симеон.

„Третият студиен албум на „Щурците“ – „XX век“, излезе през 1980 г. и групата тръгна на турне из страната. Попитах Кирил Маричков дали иска да се запознае с автора на „Среща“ и запазих маса в ресторант „Аида“ в Хасково. Така двамата се запознаха и беше много хубава вечер“ – разказва Янко Митев, актьор и приятел на Симеон Стоянов.

„Тя е от песните, които ще останат вечни“ – споделя пред bTV Кирил Маричков, който на 30 октомври ще отбележи 75-ия си рожден ден с голям концерт в зала 1 на НДК.

Цялото видео можете да гледате тук: