Една от най-запомнящите се роли на Мерил Стрийп е като жестоката и неприветлива редакторка на модно списание с леденото сърце в комедийния филм от 2006 г. „Дяволът носи Прада“.

Актрисата беше специален гост на церемонията по откриването на 77-ия фестивал в Кан, който се проведе на сцената на Grand Théâtre Lumière. Тя беше удостоена с почетната награда „Златна палма“, връчена ѝ от Жулиет Бинош.

В речта си Мерил Стрийп сподели, че ролята ѝ на Миранда Пристли, „шефката от ада“, е първата ѝ роля, която е накарала мъжете да се приближат до нея и да кажат, че знаят точно как се чувства в тази роля.

 

 

„Не един и двама мъже дойдоха и ми казаха, че много добре разбират ролята ми и какво е да си този, който взима решенията и никой да не те разбира“, заяви в обръщението си Меил Стрийп.

БОРБА ЗА РАВЕНСТВО

Мерил Стрийп е дългогодишен активист за равенсотво в заплащането във филмовата индустрия. Тя смята, че неравенството между мъжете и жените в Холивуд не винаги опира само до парите, а е свързана с неспособността на мъжете ръководители да видят жена на техния пост.

„Филмите са проекция на мечтите на хората, а дори изпълнителните директори имат мечти," каза Стрийп пред препълнената зала на фестивала в Кан. „Преди да има жени на такива позиции в студиата, за мъжете беше много трудно да припознаят себе си в женски герой“, допълни още тя.

ПРОМЕНИ В ИНДУСТРИЯТА

На жените им е по- лесно да видят себе си в главните мъжки роли, като тези на Робърт де Ниро и Кристофър Уокън в „Ловецът на елени“, докато за един мъж е „много трудно“ да се идентифицира с женска роля.