Ако сте почитатели на космическата българска фолклорна музика и нейния модерен прочит, ще имате нова повод за радост - "Elate", дългоочаквания албум на Trigaida, който предлага любопитно звучене.

Колаборативната формация Trigaida е един от най-новите музикални проекти в малката, но пъстра българска електронна сцена, в чието ядро е многоликият електронен артист и продуцент Иван Шопов (Cooh), не само преобърнал с главата надолу европейския дръм ен бейс, но и търсещ диалога между фолклора и съвременната музика в редица свои проекти. 

Снимка: Енчо Найденов

В настоящото трио му партнират мултиинструменталистът Георги Маринов - Хорхе (гайда и диджериду) и Ася Пинчева (вокали) - добре познати на меломаните от формацията "Оратница", която също изследва фюжъна между българския фолклор и клубния звук.

"Elate", дебютният дългосвирещ албум на Trigaida, смесва традиционен български фолклор със съвременна електронна музика, откъдето идва и оригиналното жанрово определение фолктроника.

Снимка: Златина Точкова

Той е щедро подплатен с вдъхновения от други музикални направления, сред които джаз, уърлд мюзик и неокласика. Впечатляващата музикална продукция в Elate е резултат от неуморната работа както на самите Trigaida, така и на невероятните гост музиканти, поканени да се включат в албума, за да изявят собствения си творчески почерк. 

Сред тях откриваме имената на истински музикални майстори като Теодосий Спасов (кавал), Димитър Бодуров (пиано), Акира Ушида (клавикорд, саксофон), Максим Анокин (електроника), Бурак Малчок (ней), Асен Вапцаров (китара, струнен аранжимент), Мария Димитрова (бек вокали), Нейко Бодуров (тромпет), Тайфун Атеш (перкусии) и Гюлдесте Мамац (цигулка). 

Любопитен факт е и обложката на "Elate", базирана на маслено платно на българския художник Nasimo, чието име и творчество се разпознава по цял свят. Активен от 90-те години насам, той е смятан за един от най-значимите стрийт арт артисти на Балканите и в Европа. Nasimo често работи с Иван Шопов, а в настоящите му произведения срещаме едновременно любовта му към стенописа, графитите и живописта.

Първият сингъл от албума - "Слънцето трепти", вече звучи по радиостанциите в САЩ и се представя блестящо в американските уърлд и чилаут чартове.

"Слънцето трепти" излезе заедно с ремикс от двукратно номинирания за "Грами" електронен уърлд мюзик продуцент Кармен Ризо, работил с артисти като "Колдплей", Рюичи Сакамото, Пол Оукънфолд и много други. Обложката на самия сингъл пък е илюстрация на Иван Шопов, който освен мултипродуктивен музикант е и забележителен художник.

На 8 април Trigaida представиха дебютно "Elate" под формата на онлайн концерт, който се зарадва на завиден успех и изключително позитивна обратна връзка от страна на публиката. Това мотивира музикантите да организират и официална премиера на "Elate" на живо, на открито през лятото с участието на част от гост музикантите - очаквайте подробности!