В английския език съществува думата „нърд“ (nerd), която е много интересна. Тя се използва като обида от тези, които не са „нърд“-ове, но е повод за гордост за тези, които се считат за такива. Обикновено „нърд“-ът е много интелигентен, има склонност да се вманиачава по различни неща, като филми, комикси и игри и не е особено добър в комуникацията с други хора, освен ако не са „нърд“-ове като него. А Светият граал в киното за всеки „нърд“ е филмът на Стивън Спилбърг „Играч първи, приготви се“, който е перфектният мост между поколенията.

Снимка: imdb.com

От една страна филмът ще се хареса на почитателите на набиращите огромна популярност онлайн компютърни игри като “Grand Theft Auto V”, “Fortnite” и „Call of Duty: Warzone”. От друга страна почитатели на филми, игри и сериали на всякаква възраст ще успеят да намерят нещо интересно и познато.

Снимка: Getty Images

За този филм режисьорът Стивън Спилбърг, известен с някои от най-великите филми правени някога, сподели, че е бил най-трудният, който е правил след военната класика от 1998 г. „Спасяването на редник Райън“. За да е сигурен, че визуалните ефекти ще бъдат на най-високо ниво, режисьорът е правил тричасови срещи с екипа по ефектите три дни в седмицата в продължение на няколко седмици.

 

Една от причините филмът да е истинско удоволствие са препратките към различни попкултурни феномени от 70-те, 80-те и 90-те години.

Снимка: imdb.com

Част от действието например се развива в хотел „Панорама“ от хоръра „Сияние“ по романа на Стивън Кинг. За да е колкото се може по-автентично, Спилбърг е използвал реални кадри от филма, както и някои кадри, които Стенли Кубрик е заснел, но не е включил във финалната версия.

Снимка: imdb.com

За да изпипа всеки детайл, екипът по специалните ефекти е използвал модели от редица суперуспешни филми. Какъв късмет, че голяма част от тях също са режисирани от Спилбърг. Например почитателите на поредицата „Джурасик парк“ ще познаят тиранозавъра от оригиналния филм, а феновете на филми с пътешествия във времето ще познаят култовата кола от „Завръщане в бъдещето“.

Съвсем заслужено филмът получи номинация за „Оскар“ за визуалните си ефекти.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички

Тази вечер от 21 часа по bTV Cinema може да си припомните защо „Приготви се, играч първи“ толкова бързо стана хит и да видите колко от попкултурните препратките сте забелязали.

На следващата страница може да намерите списък на всички филми, сериали, компютърни игри и комикси, които са вдъхновили създателите на сериала >>>