През 2018 г. филмът „Черната пантера“ се превърна в новина, и то не само защото беше първият филм от вселената на Marvel с предимно черен актьорски състав и първият с черен режисьор, но и защото получи номинация за „Оскар“ за филм на годината. „Черната пантера“ не успя да грабне най-важния „Оскар“, но взе 3 от останалите статуетки и стана първият филм, който получи най-престижната кинонаграда за филм на Marvel.

Снимка: Getty Images

Никой не се съмняваше, че при такъв успех (дори не споменахме приходите от над милиард долара), филмът ще има продължение, но 2020 г., която порази киното като цяло, се оказа ужасна за „Черната пантера“ – актьорът Чадуик Боузман, който изпълнява главната роля, почина изненадващо през август. Чак след смъртта му стана известно, че Боузман се е борил с рак на дебелото черво.

Снимка: Getty Images

След смъртта му, в годината, в която се заговори за доста по-силно представяне на чернокожите актьори в Холивуд, „Дисни“ бяха изправени пред много тежък избор – дали да прекратят поредицата, която евентуално би могла да им донесе още стотици милиони, или да заменят Чадуик Боузман, което би могло да бъде разтълкувано като неуважение към черната звезда.

За щастие на почитателите на филма, студиото намери компромисен вариант и филмовата поредица ще продължи напред, без актьорът да бъде заменян или пък лицето му да бъде пресъздавано с компютърна анимация.

Снимка: Getty Images

Днес стана ясно, че снимките на „Черната пантера 2“ ще започнат през лятото на следващата година, а актрисата Летития Райт, която изпълняваше ролята на малката сестра на героя на Боузман, сега ще има по-голяма и важна роля.

Остава обаче въпросът как ще обяснят изчезването на Т‘Чала, героят, който досега носеше костюма на Черната пантера и чиято роля беше изпълнена от Боузман.