Режисьорският дебют на Константин Божанов - "Аве" ще открие тазгодишното издание на фестивала. Датата е 9 март, мястото - зала 1 на НДК.

Всъщност "Аве" вече успя да събере куп международни награди и ще е част от конкурсната програма на "София Филм Фест".

Сюжетът разказва за младо момче на име Камен, което пътува на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя си той среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко ново прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечен без да иска в това приключение, той започва да се влюбва в неуловимата Аве...

Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова, партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

И още една приятна новина - босненският режисьор Данис Танович (на снимката) ще пристигне в София, за да получи награда за приноса си към киноизкуството. По този повод в рамките на фестивала ще има специална програма, в рамките на която ще можем да гледаме ретроспектива с неговите филми.

Любопитна подробност е, че пълнометражният дебют на Танович ( „Ничия земя” (2001)) получи „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм, както и 42 други международни отличия, сред които наградата за най-добър сценарий в Кан и на Европейската филмова академия, „Сезар” за най-добър филм и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм.