„Месецът на Оскарите“ вече тече bTV Cinema и на 15.02 може да гледате филма „Флорънс“.

„Флорънс“ (на английски: Florence Foster Jenkins) е биографичен филм от 2016 г., режисиран от Стивън Фриърс и написан от Никълъс Мартин и Джулия Коган. Той разказва невероятната история на Флорънс Фостър Дженкинс - реално съществуваща нюйоркска светска дама, която се обявява за сопрано въпреки явната ѝ липса на талант. 

Мерил Стрийп има честта да пресъздаде образа ѝ, а Хю Грант играе нейния мениджър и дългогодишен спътник Сейнт Клер Бейфийлд. Сред останалите актьори са Саймън Хелбърг, Ребека Фъргюсън и Нина Арианда.

Гледайте трейлъра във видеото горе.

Историята е толкова безумна, че след като се посмеем на „таланта“ на Дженкинс, няма как да не ни стане и малко жал за нейната наивност и същевременно да не бъдем очаровани от предаността на героя на  Хю Грант.

Дженкинс е почти на 70 години, когато прави първия си професионален музикален запис в звукозаписното студио Melotone в Манхатън. По това време тя е със силно присъствие в нюйоркското общество и член на десетки женски клубове, на много от които е била музикален директор.

ВПЕЧАТЛЯВАЩИ КОСТЮМИ

Флорънс Фостър Дженкинс сама създава всички свои тоалети, вдъхновени от стила на „мексиканска сеньорита“, а балните рокли са взаимствани от модата през XVIII век. Тя също така проектира своя чифт ангелски крила за прочутото си изпълнение. Според дизайнерката на костюми Консолата Бойл „тя се е смятала за върховна изпълнителка, така че дрехите ѝ са също толкова скандални, колкото и пеенето ѝ. Всички костюми са на високо ниво, така че да привличат хората. Тя никога не се е смущавала от това как изглежда“.

БЕЗ ХЮ ГРАНТ?

Хю Грант е смятал да се пенсионира, когато получава предложението за ролята, но режисьорът Стивън Фриърс го убеждава да се снима във филма. Грант казва, че приема предложението единствено заради възможността да снима заедно с Мерил Стрийп.

МУЗИКА НА ЖИВО

Мерил Стрийп изпява всички песни със собствения си глас и интерпретация, а Саймън Хелбърг действително свири на пианото. Заедно записват всички свои песни в Abbey Road преди снимките. След като снимките започват, режисьорът Стивън Фриърс ги моли да изпълнят цялата музика на живо на снимачната площадка.

РОМАНТИЧНИ ПАРТНЬОРИ

Мерил Стрийп казва за ролята на Хю Грант като неин романтичен партньор във филма:

Винаги съм си мислела, че съм твърде стара за него, но разбрах, че всъщност и той вече е остарял.

По време на снимките Стрийп е на 67 години, а Хю Гранд на 56.

Сейнт Клер Бейфийлд и Флорънс Фостър Дженкинс наистина са имали разлика във възрастта от няколко години. Всъщност тя е само със 7 години по-възрастна от него. Двамата се запознават, когато той е на 35, а тя на 42 години.

НАМИГВАНЕ

В сцената, в която Дженкинс посещава Макмун в апартамента му той е зает с вдигане на тежести. Това е намек за реалния Косме Макмун, който не успява да направи музикална кариера след работата си с Флорънс Фостър Дженкинс и трябва да се откаже от музиката, за да стане културист.

ГОЛЕМИЯТ КОНЦЕРТ

Голямото представление, за което се готви Дженкинс във филма, в мечтаната от нея зала „Carnegie Hall“, в Ню Йорк, всъщност е заснета в „Hammersmith Apollo“. За нея са наети над 300 статисти.

ВДЪХНОВЕНИЕ

Ребека Фъргюсън, която играе Катлийн, остава на снимачната площадка, след като приключват сцените ѝ само за да гледа Мерил Стрийп и да се учи от нея. Фъргюсън, която никога не е учила актьорско майсторство, споделя, че това е била нейната школа.

ФИНАЛНИ НАДПИСИ

Финалните надписи в края на филма съдържат истински фотографии на реално съществуващата Флорънс Фостър Дженкинс.

НАЗАЕМ

Сейнт Клер, в чиято роля е Хю Грант, рецитира един от сонетите на Уилям Шекспир в началото на филма. Това е същият сонет, използван в "Разум и чувства" (1995), където Грант играе главния герой Едуард Ферарс.

НОМИНАЦИИ

На 89-ите награди „Оскар“ филмът е номиниран за най-добра актриса за играта на Мерил Стрийп, което бележи 20-ата ѝ номинация за „Оскар“, и за най-добър дизайн на костюмите. Филмът получава и четири номинации на 74-ите награди  „Златен глобус, включително за най-добър филм - мюзикъл или комедия.