На 17 януари православната църква отбелязва Антоновден. Според народните вярвания празнуването му е задължително, за да се предпазим от болести.

На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката. Месят обаче содени питки, намазани с петмез, и се раздават на близки и съседи за здраве.

Според последната статистика празнуващите Антоновден у нас са 79 968 души - от тях мъжете са 32 984, а жените - 46 984.

Свети Антоний Велики е роден около 251 г. в заможно семейство. Прекарва 20 години от живота си в пълно усамотение в изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.


На 104 години Антоний влиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен "тържество на християнството".

Около година по-късно светецът умира. Мощите му са открити много години след смъртта му и са тържествено пренесени във Виена. 

Свети Антон е брат-близнак на Свети Атанас. Според народните вярвания двамата са били и ковачи. Затова Антоновден и Атанасовден (18 януари) са честват като професионални празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Днес имен ден празнуват Антон, Антония, Анатолий, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

На Антоновден се раздава питка за здраве. Ето и точната рецепта за нея. 

Екипът на LadyZone честити на всички именици и им желае много здраве, късмет и усмивки!