На 17 януари православната църква отбелязва Антоновден. Според народното поверие, на този ден жените не бива да предат и да плетат. Забранено е също да се варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката. 

На празника се месят содени питки и се намазват с мед (петмез). Питките се раздават на близки и съседи за здраве. Една от тях се оставя на тавана „за белята, за лелята”, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден. 

Ето и рецептата, по която да ги замесите:

1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
200 г краве сирене
2,5 ч.ч. брашно
125 г краве масло
1/3 ч.ч. олио

Снимки: Павлета Шиманска

1. Содата се разбива в киселото мляко, за да шупне.
2. Добавя се натрошеното сирене.
3. Маслото се разтопява и половината количество се сипва в тестото.
4. Постепенно се добавя и брашното.
5. Всичко размесва на ръка, докато стане меко тесто, като меката част на ухото.
6. Останалата част от маслото се смесва с олио. С тази мазнина си намазват ръцете. Между дланите се оформят малки питчици. Подреждат се в намаслена тавичка. 
7. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Стават меки отвътре, а хрупкави отгоре.

Да са честити всички, които носят имената Андон, Антон, Антония, Донка, Дончо, Тони, Тончо!

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement