Анджелина Джоли е една от най-популярните дами в света на киното. Независимо дали става въпрос за нейните актьорски качества, поразителна красота, или личен живот, тя неизменно е в заглавията на всички медии в последните повече от две десетилетия.

Носителката на Оскар за филма “Луди години” от 1998 г. обаче има интересно хоби, за което малко хора подозират. Анджелина Джоли притежава забележителна колекция от ножове.

Любовта към хладните оръжия 47-годишната американка наследява от майка си.

Изборът на роли дава на Джоли възможността да научава много за оръжията. Интересът към ножовете обаче наследява от майка си - покойната френска актриса Марчелин Бертран, която си отива от този свят през 2007 г. след тежка битка с рака. Като малка Анджелина обикаля с майка си ренесансови панаири, където е поразена от дизайна на различните остриета. На 11 години тя започва да ги колекционира. Самата Джоли обяснява своето хоби в интервю пред Конан О'Брайън.

„Напомнят ми за историята. Просто има нещо красиво в тях и традициите на различни страни, с различни оръжия или остриета”, казва тя.

Дъщерята на Джон Войт владее изкусно острието, докато всички гледаме нейните филми.

Макар че общият размер и съдържанието на колекцията на Джоли не са публично известни, е ясно, че Анджелина е вложила много пари и време в събирането им. Ето колко.

Важна част от нея са ръчно изработени ножове тип пеперуда от покойния Деръл Ралф. Създаването на подобни екземпляри отнема месеци, а цената на един такъв може да бъде между $1000 и $2000.

В колекцията на Джоли има и луксозни сгъваеми ножове на Уилям Хенри. Те наподобяват бижута от най-висок ранг. Според специалисти в сферата, за изработката на едно такова острие са нужни усилията на 30 човека в рамките на седем месеца. Средната му цена е между $1200 и $1300.

Някои от най-скъпите ножове, с които разполага звездата от “Господарка на злото” и „Мистър и мисис Смит“, струват повече от $24 000 всяко.

Джоли учи децата си да ценят ножовете

През 2008 г. притежателката на три Златни глобуса признава, че синът й Мадокс, който по онова време е на 7 години, развива привързаност към кинжалите. Самата тя разкрива, че дори му е помогнала да си намери няколко такива за начинаещи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В някои среди отвъд океана идеята родител да купува оръжие на детето си тогава среща сериозна съпротива, но Джоли споделя, че самите остриета са толкова тъпи, че Мадокс не може да се нарани и да стори това на друг. Анджелина разказва, че всяка подобна покупка е придружена от разговор с момчето за насилието и отговорността.

“Ние говорим за всичко. Това със сигурност е странно, но всяко семейство им своите странности. Някои хора си предават рецепти. Джоли предава ножове”, споделя тя.

Няма лошо, стига никой да не пострада!