Актьорът Джон Войт, баща на звездата Анджелина Джоли, публикува преди няколко дни видео, в което заявява, че опонентите на президента Тръмп в САЩ се опитват да настроят обществото срещу него, като го обвиняват за проблеми в миналото, за които той няма никаква вина.

Това не е първото такова изказване на носителя на “Оскар”, който е един от малкото актьори в Холивуд, които се обявяват в подкрепа на Тръмп. Преди време той заяви, че Тръмп е най-добрият президент на САЩ след Ейбрахам Линкълн. Това обаче едва ли ще помогне за подобряване на отношенията на Джон Войт и дъщеря му.

Преди няколко години Анджелина Джоли се обяви срещу политиката на Тръмп да не допуска сирийски имигранти в САЩ. “Не бива да жертваме ценностите си за по-голяма сигурност, заяви тя в статия за “Ню Йорк Таймс”. Да затваряме вратите си пред бежанци и да ги дискриминираме няма да ни даде безопасност. Да действаме страхливо не е в стила ни. Да нападаме най-слабите не е демонстрация на сила.“

Анджелина Джоли
Снимка: Getty Images

От своя страна Тръмп смята, че красотата на Анджелина е силно надценена, както веднъж е заявил в разговор с телевизионния водещ Хауърд Стърн. Стърн си спомня, че когато е споменал пред тогава бъдещия президент на страната, че Джоли е много красива, Тръмп презрително е казал: “Тя е седем. Искаш ли да знаеш коя е наистина красива? Дъщеря ми Иванка. Ето тя е десятка!”

Проблемите между Анджелина Джоли и баща ѝ не са от вчера

Политиката е една от причините Анджелина Джоли и актьорът Джон Войт да не се разбират, но не е единствената. Обтегнатите им отношения винаги са били обект на медийно внимание.

Джон Войт и майката на Анджелина Марчелин Бертран се запознали през 1970-а година, когато младата жена преследвала мечтата си да стане актриса, а Войт вече бил направил пробива си и имал успешна кариера. Според Джоли, Марчелин се отказала от кариерата си, за да се грижи за децата си, защото не получавала никаква подкрепа от баща им.

Аз съм дъщеря на майка си. Любовта към децата ми, ценностите ми и отговорността ми към това, което се случва по света, идват само от нея… Искам да отгледам децата си така, както тя отгледа мен. Никога не съм имала баща около себе си.

Анджелина Джоли

Самият Джон Войт признава, че не е бил добър съпруг и баща: “Имах извънбрачна връзка и затова се стигна до развод. Имаше много обиди и гняв.”

Братът на Анджелина обаче смята, че баща им омаловажава всичко, което се е случвало в дома им: “Заради него майка ми трябваше да изтърпи години на психически тормоз”, сподели Джеймс Хейвън, който също е актьор.

Според някои източници Джон Войт не само не е помагал за отглеждането на децата си, но и е отказвал да дава пари за тях. Детегледачката на Анджелина и Джеймс споделя, че Войт никога не е плащал издръжка и Марчелин Бертран понякога едва е свързвала двата края, но никога не е опитала да осъди бившия си съпруг.

Джон Войт отрича всички тези обвинения и смята, че Марчелин нарочно е настройвала децата му срещу него: “Истината е, че от години се опитвам да оправя тези взаимоотношения. Постоянно им изпращам подкрепата и любовта си и винаги, когато се нуждаят от мен, ще съм на тяхно разположение.”

Анджелина отказва да използва фамилията на баща си

Анджелина Джоли, която идва от семейство на актьори, бързо показва, че е наследила таланта. Още през 2000 година актрисата, също като баща си, печели най-престижната награда за кино, благодарение на ролята си във филма “Луди години”. След това участва в хитовете “Да изчезнеш за 60 секунди” и “Лара Крофт: Томб Рейдър”, които я превръщат в една от най-популярните актриси в Холивуд.

Анджелина Джоли и Никълъс Кейдж в „Да изчезнеш за 60 секунди“
Снимка: Getty Images

През всички тези години младата жена се изявява като Анджелина Джоли, като отказва да използва фамилията на баща си. През 2002 дори официално променя името си.

Но все пак актрисата не може да остане напълно безразлична към баща си, който пръв я запознава с киното. Първата поява на Анджелина (и единствената, в която използва пълното си име Анджелина Джоли Войт) е във филма “В търсене на изход”, в който има малка роля като дъщерята на персонажа на Войт. Актрисата му връща услугата и през 2001 г. го видяхме в “Лара Крофт: Томб Рейдър” като бащата на Лара (в ролята е Анджелина Джоли).

И най-накрая - помирение… поне донякъде

Чак през 2007 г. отношенията на двамата се подобряват, поне частично. Това става благодарение на новия приятел на Анджелина, след развода ѝ с Били Боб Торнтън - Брад Пит. Брад, който винаги е бил много близък със семейството си, не може да приеме, че Анджелина отказва да общува с баща си.

Джон Войт и Анджелина Джоли изглежда вече са затоплили отношенията си, но не напълно
Снимка: Getty Images

След смъртта на Марчелин Бертран, Брад Пит успял да убеди актрисата да затопли отношенията с Джон Войт, за да могат децата им да имат дядо. Младата актриса се съгласила, макар и до известна степен неохотно:

Понякога трябва да се дистанцираш от взаимоотношения, които не са здравословни. Но ние вече сме говорили и ще опитаме да се опознаем по-добре. Може и да не сме точно като баща и дъщеря, но ще бъдем там един за друг, през следващите години, като приятели.

Анджелина Джоли

Въпреки това Джон Войт така и не беше поканен на сватбата на Брад и Анджелина през 2014 г., а след раздялата им няколко години по-късно се говори, че отношенията между Войт и Пит са останали много добри, което е изнервило актрисата.

На фона на това, подкрепата на Войт за президент, когото Анджелина Джоли е критикувала в ролята си на пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН, заради политиката му, едва ли ще допринесе за допълнителното затопляне на отношенията им.