Според Боб Крамер, основател на компания за производство на ковани ножове, за да се наточи добре един нож, трябва да се държи под ъгъл от 15 градуса към точилото. Дали го държите точно под такъв наклон, може да проверите, като използвате кибрит. Дебелината му ще повдигане ножа точно на 15 градуса. 

Защо е важно ножът да е остър?

Когато ножът е тъп, той не срязва, а мачка продукта. Ако режете сочен зеленчук или плод с тъп нож, голяма част от сока му ще изтече, заради което той ще загуби свежестта и вкуса си.

С ножове с тъпи остриета рязането отнема много повече време, а натоварването върху китките и ръцете е по-голямо. 

Разрезите с такива ножове не са гладки и точни. Обикновено продуктът е нарязан на вълни или под ъгъл.

Работата с тъпи ножове може да е опасна за здравето.  

Как правилно се точат кухненски ножове в домашни условия?

Във всеки дом, в който има нужда от остри ножове за готвене, трябва да има и стоманено точило, с цилиндрична форма и удобна дръжка. Това е един от най-добрите инструменти за наточване на острието. Освен че го изтънява, точилото изправя някои изкривявания по дължината на ножа. Когато избирате точило, внимавайте за следните неща:

- то трябва да е сравнително тежко, това говори за качество на стоманата
- да има протектор за пръстите на дръжката си
- дръжката да е дървена или пластмасова и да ви е удобна при хващане

Как да наточите ножовете обаче, ако нямате такова точило? Предлагаме ви няколко варианта, които са изпробвани в много домакинства във времето.

1. На ръба на долната страна на порцеланова чиния.
Обърнете чинията и наточете ножа на кръглия ръб, който е стойката на чинията. Движенията са от основата на ножа към върха. След подостряне изплакнете ножа под течаща вода. По същия начин може да се използват чаши и купи, които имат този ръб на дъното.


2. С друг нож.

3. С камък за точене, брус, японски камък Нанива.
Преди използване камъкът се намокря. Японските заточващ камъни са направени от свързани песъчинки с помощта на магнезий. Слепването позволява голяма плътност и фини абразивни частици. 

4. Шкурка 
Увийте фината шкурка около парче дърво, за да имате повече стабилност. 

5. Циментово блокче или стъпало (стълби)
За да се наточи ножът по-добре, също трябва да намокрите циментовата повърхност.

6. Кожен колан, каиш
В старите бръснарници са точели бръсначите именно с каиши. Кожата може да подостри също като камъка. В този случай дори няма нужда да спазвате правилото за ъгъла от 15 градуса.