И тази година няма да се размине без обичайните тежки трапези, отрупани с всевъзможни ястия от А до Я. Няма да ни се разминат и традиционните снимки в социалните мрежи, над които винаги пише „Tejko mi e”. Да, хубаво е да покажеш и че в твоя дом празникът тече с пълна сила, но какво ще каже стомахът ти, който по някое време започва да прилича на доволно и прилежно увита зелева юмрук сарма по странджански? Ние имаме няколко съвета как да се чувствате едновременно празнично, но без частта с подутия стомах, киселините, тежестта, болките и доскомфорта.

Разделяйте храните

Една от основните причини да се чувстваме претоварени по празниците е, защото смесваме различни храни, които стомахът разгражда и усвоява по различен начин. Пробвайте на едно ядене да консумирате само протеини (например пържола), а на следващото да пристъпите към въглехидратите (картофи, ориз, бобови и т.н.).

Изчакайте, преди да пристъпите към десерта

По празниците движенията по масата са доста хаотични – боцваме от баницата, после туршия, после печено, ядки, газирана напитка и десерт. Изградете си стратегия, при която да изчакате преди консумацията на десерта, така че наистина да сте наясно имате ли нужда от него или го правите, защото така трябва и всички вече са на сладко.

Консумирайте повече туршии – полезни са

В разгара на сезона на туршиите сме, а се оказва, че те са изключително полезни. В суровата домашна туршия качествата на зеленчуците са запазени, защото те не са термично обработени. Освен това ферментационните ензими, които се съдържат в тях, засилват метаболизма, което може да се окаже много полезно около коледно-новогодишните трапези. Освен това ферментиралите зеленчуци се усвояват изключително лесно от организма.

Пийте чай от мента

Знаете ли, че кафето всъщност може да доведе до подуване на стомаха, защото кофеинът дразни нервната система около червата. Освен това кафето се задържа в тялото около 8 часа, след като бъде изпито. Вместо да консумирате кофеинови напитки, за да се ободрите между празничните трапези, заложете на чай от мента. Той доказано спомага за елиминиране на неприятното чувство за подуване.

Без газирано и без сламки

Газираните напитки, които са толкова приканващи и вкусни, особено по време на празниците, са един от сериозните причинители на неудобство в стомаха. Особено ако ги пиете със сламка. Този способ вкарва прекалено много въздух в стомаха. Избягвайте използването на сламка и доколкото е възможно – консумацията на газирани напитки.

Прекалено много фибри - също не е добре за стомаха

Ако сте решили да закусвате здравословно, за да може да не се чувствате виновно по време на обяда или вечерята, не прекалявайте с фибрите. Както казва поговорката „Прекаленият светец и Богу не е драг”. В опакованите зърнени храни, които изглеждат толкова привлекателно, се съдържа съставката инулин, която едновременно е полезна, но в по-големи количества причинява подуване и газове. Затова не прекалявайте.

Пробвайте натурален продукт, който спомага храносмилането

Ензи-Мил (Enzy-Mill) е висококачествен натурален продукт, който спомага храносмилането и влияе благоприятно на проблеми, свързани с него като киселини, газове, подуване, тежест, болки и дискомфорт в областта на стомаха. Ензи-Мил съдържа 7-те най-важни храносмилателни ензима, подбрани от неживотински източници. Те са устойчиви на стомашната киселинност и имат широк спектър на действие. Приемът на ензими подпомага разграждането и усвояването на хранителните вещества, повишава жизнеността и води до лекота.

Ензи-Мил (EnzyMill) е комбинация от най-важните храносмилателни ензими: амилаза, липаза, два вида протеаза, алфа-галактозидаза, лактаза, целулаза, бромелаин. Ензимите са произведени от световния лидер в областта – National Enzyme Company, USA. Те са от неживотински произход, имат висока устойчивост на стомашната киселинност и широк спектър на действие.

Ензи-Мил (Enzy-Mill) подпомага храносмилането, тъй като ензимите в него служат за катализатори, които благоприятстват обработката на храната. Организмът не винаги произвежда нужното количество ензими, както и човешкото тяло не разполага с всички видове храносмилателни ензими, затова ЕнзиМил подкрепя организма.