Разширените капиляри са доста често срещан проблем предимно при жените и нерядко създават сериозен естетичен и физиологичен дискомфорт. При разширените вени с диаметър над 2-3 мм много рядко се достига до здравословен проблем, но в областта на краката понякога причиняват неприятно чувство и по-рядко симптоми като сърбеж и парене.

Факторите, които се определят като най-рискови за появата на разширени вени и капиляри са възраст, наследственост и индивидуални особености, хормонални промени, бременност, затлъстяване, застоял начин на живот и излагане на слънчева светлина.

Лечението е индивидуално и в повечето случаи се комбинират промени в начина на живот и лекарства, или инструментално лечение. Много често в началото на пациентите се изписват еластични чорапи, които нормализират увеличеното налягане в съдовете на долните крайници. При склеротерапията пък в съда се инжектира  специално химично вещество, което води до оток на стените на съда, те слепват помежду си и така вената се запечатва и става непроходима.

По-големите съдове обаче изискват по-инвазивни методи, които са в компетенцията на съдовите хирурзи. Безспорно най-съвременният и ефективен начин за премахване на малки вени и капиляри, е лазерната обработка, като нерядко се комбинират няколко метода, в зависимост от големината на засегнатите съдове. Лазери се използват и при хора, които не толерират склеротерапията, резистентни са към нея или се страхуват от игли, както и не желаят да носят компресивни чорапи след манипулацията.

Най-често използваните технологии, са IPL системите, Nd:YAG и диодни лазери. Първите се прилагат при светлочервени с размер под 0,5 мм съдове по лице и крайници, а вторите и третите се използват за премахване на съдове с големина над 0,5 мм.

Клиника „Дерма Вита”разполага с IPL система, която комбинира в себе си Nd:YAG лазер с дължина на вълната 1064 nm и IPL с дължина на вълната 560 – 1 200 nm, както и диоден лазер с дължина на вълната 810 nm. Така може да се обработват съдове с различен калибър. Диодният и Nd:YAG лазер проникват на по-голяма дълбочина в кожата и премахват по-големи съдове със синкав или лилав цвят. IPL системата пък е снабдена с различни филтри на вълновия спектър и така се постига максимално индивидуализиране на параметрите.

Накрайниците на машината имат опция за охлаждане на кожата, като по този начин тя се предпазва от излишно нагряване и цялата енергия се концентрира в съда. Областта се зачервява и подува леко за около 30 минути до час.

Веднага след процедурата най-малките съдове може напълно да изчезнат, което обаче не важи за големите капиляри и малки вени, чиито цвят може да стане по-интензивен за определен период от време.

За оптимален ефект се препоръчва да бъдат извършени 2-3 процедури, като за крака интервалът помежду им е 6-8 седмици, а за лице – 3-4 седмици.

Извършването на процедура с лазер се счита за противопоказана при лица с тен, склонни да образуват навдигнати белези на места на предхождаща травма (келоиди), бременни и кърмещи, хора с некомпенсиран захарен диабет, както и такива със смущения в съсирването на кръвта. Няма противопоказания по отношение на възрастта.

Желателно е около 2 седмици след подобна процедура да не се спортува, да не се правят масажи, да не се посещават сауна и парна баня, както и да се избягва продължителното статично стоене. Задължително е да не се излагате на слънце или солариум поне 1 месец след обработване на краката и 3 седмици след третиране на лицето.

Как да намалим вероятността от появата на нови съдове и задълбочаване на проблема?

- Нанасяйте слънцезащитен крем, за да предпазвате кожата на лицето ;
- Правете упражнения, за да заздравите мускулатурата на краката, да се подобри циркулацията и повишите тонуса на венозната стена. Може да наблегнете повече и на ходенето или бягането;
- Контролирайте теглото си, за да се избегне увеличаване на налягането върху съдовете;
- Не кръстосвайте краката си продължително време, докато седите;
- Когато почивате, си вдигайте краката колкото може по-дълго;
- Недейте да седите или стоите прав/а за дълъг период от време. Ако трябва продължително да останете прав/а, премествайте тежестта от единия на другия крак на няколко минути. В случай, че се налага да седите по-дълго време се раздвижвайте и си правете кратки разходки на всеки 30-40 минути;
- Носете специални еластични чорапи и избягвайте твърде тясно облекло, което притиска талията, седалището или краката;
- Препоръчва се да не носите обувки на високи токчета дълго време;
- Намалете солта в храната и се хранете с храни богати на фибри. Както е известно фибрите подобряват храносмилането. Така се намалява възможността от запек, който спомага за поява на разширени вени.