Кратом е широколистно тропическо дърво, виреещо в Югоизточна Азия. Ботаническото му име е Mitragynine speciosa. Още от древни времена местните използвали листата на кратом като опиатен заместител, като ги дъвчели. В народната медицина се използва като стимулант в малки дози. При по-високи дози действието му е по-скоро успокояващо и опияняващо.  

# Листата на кратом се използват още и за:

Развеселяващ наркотик

Болкоуспокояващо средство

Лек срещу диария

Лечение срещу наркотична зависимост

Лек срещу артрит и фибромилагия

Едно от най-позитивните качества на кратом е способността му да лекува от наркотична зависимост

Според статистиката над 60% от пристрастените към наркотични вещества, които били лекувани с листа от кратом, преодолели своята зависимост благодарение именно на тях. Това му въздействие се дължи на съдържанието на алкалоиди, които имат свойството да облекчават наркотичния глад.

Какво трябва да знаете преди да изпозвате кратом като лечение от наркотина зависимост

Задължително се консултирайте с експерт по въпроса. Кратом не води до пристрастяване само ако се постъпва отговорно към него и се взима в разумни дози според предписанието на специалиста.

Ежедневната му консумация е опасна и води до пристрастяване

Въздействието на кратом върху човешкия организъм много прилича на това на алкохола, кафето, тютюна и др. Ето защо, ако се използва на дневна база за дълъг период от време, има риск от пристрастяване.

Снимка: iStock

Къде употребата на кратом е незаконна

Към момента употребата на Кратом под каквато и да е форма е забранена в страни като Австралия, Дания, Малайзия, Миянмар и Тайланд.

Употребата на кратом не е много разпространена в САЩ и Европа

Американската Администрация по храните и лекарствата e започнала активна дейност по блокирането и изземването на партиди при импортирането им в страната.