Студено ви е, мръзнете, има лед, скреж и студ - може да не ви е комфортно, но кожата ще ви благодари! Студът и ледът могат да са най-добри приятели на младеещата кожа. 

Снимка: iStock

Много световни модели споделят, че преди модно ревю или фотосесия, се доверяват на кубчетата лед. Супермоделът Карли Клос разказва, сутрин, преди модно ревю на Victoria's Secret, потопила главата си в цяла купа с кубчета лед, за да озари тена си.

Том Форд също признава, че във фризера си винаги има 2 кутии със замразена вода. Той ги поставя върху клепачите на очите си за около 5 минути, за да разкраси и придаде свежест на цялата зона около очите.

Какви са ползите от студа за кожата на лицето?

Ниските температури позволяват на кръвоносните съдове и порите да се свият, което придава по-стегнат и тонизиран вид. Ако искате нещо по-модерно - забравите за кубчетата лед, вече съществуват различни инструменти, в които можете да поставите охлаждащи продукти и по този начин да си правите масажи.

Криотерапиите правят кожата по-мека, благодарение на антиоксидантния си ефект. Те се борят със свободните радикали и раздвижват лимфата. 

Какви са ползите от студа за тялото?

 

Това е най-добре пазената тайна сред спортистите. Студените процедури могат да облекчат болка и да намалят възпалението.

 

Със студотерапия може да се оформя и фигурата. Това става чрез охлаждане на зоните с мастни натрупвания, което ги редуцира.

От студа има ползи и за съня, както и за цялостната релаксация на организма. Термичният шок, получен при внезапното понижаване на температурата на кожата, предизвиква хормонална реакция и стимулиране на определени зони на нервната система. Тогава се освобождава голямо количество ендорфини, който както знаете е хормонът на доброто настроение.

Какви са ползите от студа за косата?

 

Една от последните иновации е криотерапията за коса.

 

Използва се специален шампоан за обогатяване на косъма с колаген, хиалуронова киселина и акай. При тази процедура се използва студена преса за изправяне, чиято температура достига до -16°C.

Кичурите се замразяват един по един. В резултат на това добре косъмът е укрепен отвътре и има невероятен блясък в продължение на поне 1 месец.

Как да започнете с криотерапията у дома?

Снимка: iStock

Домашна криомаска – съставки:

  • 2 супени лъжици чист гел от алое вера;
  • 2 супени лъжици прясно изцеден сок от краставица;
  • 2-3 капки етерично масло от мента

Ето как да я направите:

  • Обелете и нарежете една краставица, след което я пасирайте или изцедете, за да извлечете сока.
  • Прецедете сока, за да отстраните целулозата.
  • В купа смесете 2 с. л. гел от алое вера с 2 с. л. прясно изцеден сок от краставица.
  • Добавете 2-3 капки етерично масло от мента.


Бъдете предпазливи с етеричните масла, тъй като те могат да бъдат силно действащи. Регулирайте количеството в зависимост от предпочитанията си. Разбъркайте добре съставките, за да осигурите равномерно разпределение на сока от краставица и етеричното масло в гела от алое вера. Много важно е да поставите получената смес в хладилника за около 30 минути, за да засилите охлаждащия ефект.

Приложение: Нанесете равномерно криомаската върху лицето си, като избягвате зоната около очите. Релаксирайте с нея за около 10-15 минути, докато маската прави своята охлаждаща магия. Изплакнете с хладка вода и подсушете лицето си.

Снимка: iStock

Крио Гуа Ша практика

С Гуа Ша масажа се стимулират мускулите на лицето в дълбочина. Предварително изстуденият камък се използва за около 15 минути след изваждането му от фризера.

Ако инструментът, с който правите масажа на лицето си, има място за поставяне на гел, направете го, защото ще засили действието на Гуа Ша.

Крио комплект за акне

Почистването на кожата от козметик или борбата с акнето изиска още допълнителни грижи за кожата. Заложете на охлаждащи продукти за лице, след като сте го третирали по медицинско предписание. Така ще успокоите зачервяванията по кожата си и тя ще изглежда по-стегната и здрава.

Внимавайте при избора на продукти и се консултирайте със специалист, защото някои очистващи препарати съдържат по-груби частици, които не са подходящи за проблемна кожа.