Проучвания показват, че редовното пиене на чай забавя стареенето с няколко години. Има обаче няколко фактора, които са важни, за да има напитката подмладяващ ефект.
Няколко чаени листа случайно се озовават в чаша вряла вода за император Шен Нонг в Китай, който толкова хареса получената напитка, че нарежда да бъдат създадени плантации в цялата страна.
Оттогава чаят става част не само от китайската, но и от английската култура. Традицията на следобеден чай точно в 5 часа е непоклатима за британците.
Освен приятния си вкус, чаят спомага за поддържане на младостта – това са доказали учени от Съчуанския университет в Чънду, Китай.
Те са анкетирали 7931 души на възраст от 30 до 79 години в Китай и 5998 британци на възраст от 37 до 73 години. Освен това, те изчисляват биологичната възраст на всеки – измерват телесните мазнини, холестерола и кръвното налягане. Някои от извадката пият чай всеки ден, докато други изобщо не пият чай.
Ето ги резултатите:
Пиенето на около три чаши чай или на шест до осем грама чаени листа, може да повлияе на стареенето.
Чаят не само забавя този процес, но и предотвратява много опасни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, диабет, деменция и някои видове рак.
Защо чаят е толкова полезен?
- Благодарение на полифенолите
Това е микронутриент, който е богат на антиоксиданти. Той създава чревни бактерии, които са необходими за правилното функциониране на организма, активира метаболизма, пречиства кръвта от излишната захар и ускорява заздравяването на възпаленията. Полифеноли има в ядките, зеленчуците, плодовете, кафето и подправките.
- Благодарение на флавоноидите
Флавоноидите укрепват съдовите стени и капилярите. Те помагат на тялото по-лесно да се бори с вируси токсични отравяния. Флавоноидите не се синтезират в тялото ни, затова трябва да се набавят отвън. Други храни с флавоноиди са цитрусови кори, морски, черен шоколад, лук и червено вино.