Стандарите за красота по света са толкова много и различни, колкото са страните на земното кълбо, като понятието също така не спира да варира през вековете. Красива ли е Одри Хепбърн? Риторичен въпрос. А моделите на "Виктория Сикрет"? Също. Виждаме, че понякога е само въпрос на десетилетия, за да се промени генерално разбирането за женска красота. Но какво да кажем за различните култури по света и тяхното определение за красотата? Тя наистина е в очите на този, който гледа - а следващите примери за нетипична красота ще ви убедят в това, тъй като много жени се подлагат на какви ли не процедури, за да се впишат в стереотипното разбиране на съответната общност. И тук нямаме предвид "просто" да си увеличите устните или бюста, както е популярно сред жените от балканските държави (включително България) или дупето, което е масова практика сред дамите от латиноамериканските страни - нещата изглеждат малко по-необичайно…

Снимка: iStock

Изразителни очи в Южна Корея

Ако се имате за голяма хубавица, може да се полувствате неловко от прекаленото си самочувствие, щом видите южнокорейките с техните фини тела, невинни лица и безупречна кожа, която е толкова светла, колкото най-бялата риза в гардероба ви. Трябва да имате предвид обаче, че по-голяма част от тази приказни красота, като извадена от аниме, е модифицирана - благодарение на естетичната хирургия.

Един на всеки пет южнокорейци е претърпял естетична операция - за местните наличието на по-изразителни очи, заострени носове, малки лица, фини тела и безупречна бяла кожа се считат за красиви и затова южнокорейците харчат хиляди долари само за операция на носа. Операциите на очите и носа са често срещани продедури при тях.

Снимка: iStock

Татуировка на лицето в Нова Зеландия

В повечето страни татуировките по лицето по-скоро са табу, отколкото нещо често срещано - изключваме съвременните рапъри. В Нова Зеландия обаче татуировките се считат за свещен ритуал и хилядолетен обичай - "моко кауае" представлява традиционна татуировка на брадичката.

Такава има дори Наная Махута - първият външен министър на Нова Зеландия, която е жена маори с татуировка на лицето. А преди години тя стана и първата жена, която носи традиционната маори татуировка моко кауае в парламента на страната.

Снимка: iStock

Коригирани носове в Иран

За повечето жени в Иран носенето на грим не е достатъчно и това е обусловено от носенето на хиджаб. Стотици хиляди жени всяка година се подлагат на операция за корекция на носа (ринопластика), защото смятат, че носенето на хиджаб забулва по-голямата част от лицето им и затова изпитват нужда да подобрят чертите на видимата част с хирургични операции, така че да се сдобият с кукленско лице.

Снимка: iStock

Лотосови крака в Китай

Като знак за красота и социален статус на жената, омотаването на стъпалата (известно още като лотосови крака) е традиция в Китай отпреди много години. Жените от по-бедни семейства дори са правили това като начин да се омъжат за някой, който има по-висок социален статус. Този процес започва преди кракът да се е развил напълно. Обикновено омотаването им се случва през зимните месеци, тъй като те смятат, че през студения сезон краката ще са изтръпнали и в резултат ще се усеща по-малко болка.

Снимка: iStock

Изпилени зъби в Индонезия

Докато в повечето страни по света първото нещо, което човек си представя, когато чуе за дълги и остри зъби, е Дракула, то в Индонезия подобна усмивка се смята за красива. Изпилването на зъби, известно в азиатската страна като "метата", е критерий за оценка на физическата красота, социалното и духовно благосъстояние.

Казва се, че пиленето на зъби е ритуал, който се прави за премахване на садистичните черти на душата - като неуправляеми нагони, алчност, гняв и ревност. Обикновено тази церемония се провежда, когато започне първата менструация на момичето. Този обичай трябва да се направи преди девойките да се оженят.

Снимка: iStock

Удължени уши в Кения

Племето на масаите в Кения, Африка, вярва, че колкото по-опънати са ушни миди, толкова по-привлекателен ще станете човек. Не само това, ако имате удължени уши, това означава дълголетие и мъдрост - така че колкото по-възрастни сте, толкова по-удължени уши имате. Мъжете и жените постепенно разтягат пробитите си ушни миди, използвайки почти всичко - като камъни, шипове, бивни на слонове и много други предмети.

Също така жените масаи обръсват главите си и премахват двата си средни зъба на долната си челюст, за да се впишат в местното понятие за красота. С напредване на годините все по-малко масаи обаче спазват традицията за удължени ушни миди.

Снимка: iStock

Издължени вратове в Мианмар 

Хората в една етническа група в Мианмар предпочитат да имат по-дълги вратове - такива, които са по-дълги и изразителни дори от тези на моделите в списанията. За целта местните традиционно носят месингови пръстени, които се поставят около врата им като знак за забележителна красота и богатство.

Казва се, че ако жената бъде уличена в прелюбодейство, тя ще бъде наказана с премахването на халките - и тъй като мускулите на врата вече ще са отслабнали и са свикнали с опората на месинговите пръстени, жената ще прекара остатъка от живота си на легло…

Снимка: iStock

Вампирски зъби в Япония

В много западни страни повечето хора харчат купища пари в стоматологичните кабинети само и само да се сдобият с равни зъби и красива усмивка - но не и в японската култура, където кривите зъби се считат за младежки и привлекателни. Благодарение на популярността на поп групата AKB48, зъбите "йаеба" се превръщат в естетичен хит в Страната на изгряващото слънце.

Японките дори харчат стотици долари, за да постигнат споменатия вид, където кучешките зъби се модифицират, за да изпъкват пред останалите, което ги прави да изглеждат като леко вампирски.

Следете темата ни през юни "От шик до шок - истини за есетичната хирургия".