Жените, родени в Южна Корея през 2030 г., се предполага, че ще бъдат първите в света със средна продължителност на живота над 90 години, според проучване на "Imperial College London" и Световната здравна организация, които разглеждат бъдещата продължителност на живота в 35 индустриализирани страни. Изследването, публикувано в медицинското списание "The Lancet", прогнозира, че продължителността на живота ще продължи да се увеличава значително в повечето от изследваните страни.

Проучването, което използва 21 различни модела за прогнозиране на продължителността на живота, дава на южнокорейските жени, родени през 2030 г., 57% шанс да надхвърлят 90-годишна възраст и 97% вероятност те да живеят над 86 години.

Според изследователите очакваното дълголетие на южнокорейците се основава на предположението, че те ще имат по-ниски индекси на средна телесна маса и кръвно налягане, отколкото гражданите на други съпоставими страни по света.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: iStock

Дългата продължителност на живота им може да се сведе и до южнокорейската диета, предполагат други експерти. Най-вече ястието кимчи, приготвено от ферментирали зеленчуци (обикновено зеле), което има високо съдържание на пробиотици и витамин А и витамини от В групата.

Снимка: iStock

Кимчи силно наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки - лют червен пипер, рибен сос, ферментирали морски дарове, джинджифил, сок от чесън и лук, домати и други. Солена и пикантна, именно корейската суперхрана може да се окаже тайната към дълголетие. Кимчи също е богато на лактобацили - полезни млечно-кисели бактерии, които могат да бъдат открити в киселото мляко.

Снимка: iStock

Кимчи е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня, като ястието се консумира по всяко време на годината като съставна част на всяко едно от трите ястия за деня. В зависимост от отделните райони в Южна Корея, кимчи се приготвя по много различни начини, като съществуват над 200 рецепти с голямо разнообразие и вариации - използва се също китайско зеле, като се добавят различни зеленчуци според сезона (зелен лук, моркови, ряпа, алабаш, краставица и други).

Снимка: iStock

Естествено, кимчи не е единбствената причина за дълголетието на южнокорейците, тъй като в страната имат отлично здравеопазване.