Жените, родени в Южна Корея през 2030 г., се предполага, че ще бъдат първите в света със средна продължителност на живота над 90 години, според проучване на "Imperial College London" и Световната здравна организация, които разглеждат бъдещата продължителност на живота в 35 индустриализирани страни. Изследването, публикувано в медицинското списание "The Lancet", прогнозира, че продължителността на живота ще продължи да се увеличава значително в повечето от изследваните страни.

Проучването, което използва 21 различни модела за прогнозиране на продължителността на живота, дава на южнокорейските жени, родени през 2030 г., 57% шанс да надхвърлят 90-годишна възраст и 97% вероятност те да живеят над 86 години.

Според изследователите очакваното дълголетие на южнокорейците се основава на предположението, че те ще имат по-ниски индекси на средна телесна маса и кръвно налягане, отколкото гражданите на други съпоставими страни по света.

Снимка: iStock

Дългата продължителност на живота им може да се сведе и до южнокорейската диета, предполагат други експерти. Най-вече ястието кимчи, приготвено от ферментирали зеленчуци (обикновено зеле), което има високо съдържание на пробиотици и витамин А и витамини от В групата.

Снимка: iStock

Кимчи силно наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки - лют червен пипер, рибен сос, ферментирали морски дарове, джинджифил, сок от чесън и лук, домати и други. Солена и пикантна, именно корейската суперхрана може да се окаже тайната към дълголетие. Кимчи също е богато на лактобацили - полезни млечно-кисели бактерии, които могат да бъдат открити в киселото мляко.

Снимка: iStock

Кимчи е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня, като ястието се консумира по всяко време на годината като съставна част на всяко едно от трите ястия за деня. В зависимост от отделните райони в Южна Корея, кимчи се приготвя по много различни начини, като съществуват над 200 рецепти с голямо разнообразие и вариации - използва се също китайско зеле, като се добавят различни зеленчуци според сезона (зелен лук, моркови, ряпа, алабаш, краставица и други).

Снимка: iStock

Естествено, кимчи не е единбствената причина за дълголетието на южнокорейците, тъй като в страната имат отлично здравеопазване.