Изборът на подходяща маска за лице може да бъде труден, тъй като на пазара има толкова много възможности. Важно е да знаем, че не всички маски за лице са еднакви и всяка една решава специфични проблеми на кожата. 

Независимо дали искаме допълнителна доза хидратация, да намалим признаците на стареене или да третираме акне, качествената маска може да осигури необходимото подхранване, от което се нуждаем. 

 

 

 

 

 

Разбирането на различните видове маски до определянето на ключовите им съставки е първото нещо което трябва да знаем. 

КАК ДЕЙСТВАТ МАСКИТЕ ЗА ЛИЦЕ?

Маските за лице са създадени, за да осигурят висока концентрация на активни съставки за кратък период от време. Докато при един нощен крем, например,  резултатите могат да се проявят след няколко дни или седмици, то маската за лице дава много по-бърз резултат.

Снимка: Canva

Те имат много по-висока концентрация на активни съставки от другите продукти за грижа за кожата. С използването на маски можем  да извлечем до 90% от активните вещества в сравнение с 50-70% степен на абсорбиране на традиционните продукти. Това превръща маските в ефективен и ефикасен начин за третиране на конкретен кожен проблем и за бързо постигане на видими резултати.

КАК ДА ПОДГОТВИМ КОЖАТА НА ЛИЦЕТО ЗА МАСКАТА?

Преди да поставим маската трябва да почистим много добре кожата на лицето си. Следваме своята рутина за почистване на лицето. 

Най-добрият момент за използването на маска за лице е след като сме си пуснали душ и сме почистили лицето с измиващ продукт. За още по-дълбоко почистване можем да използваме ексфолираща скраб за лице, за да подготвим кожата си да поеме всички полезни съставки на маската. 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ И ТЕХНИТЕ ПРЕДИМСТВА?

Крем и гел маски за лице

Снимка: Canva

Кремообразните или гел маски са основен елемент в грижата за кожата, тъй като осигуряват дълбоко подхранване на сухата или се грижат за склонната към акне кожа. Обикновено се оставят да действат 15-30 минути, преди да се изплакнат, което ги прави удобен и ефективен избор, независимо дали искаме да хидратираме сухата кожа или да се преборим с пигментацията. Те предлагат широк спектър на действие в зависимост от нуждите на кожата ни и обикновено се нанасят два до три пъти в седмицата. 

„Шиит“/лист маски за лице 

Снимка: Canva

„Шиит“ маските са под формата на лист, обикновено изработен от плат или хартия, напоени със серум или други активни съставки. Тези маски прилепват нежно по лицето за период между 5 и 20 минути, за да може кожата да абсорбира активните съставки. 

Материалът, от който са направени помага да се задържи маската на място и да се предотврати изсъхването ѝ, като същевременно осигурява охлаждане и успокояващо усещане върху кожата. 

„Шиит“ маските са любим избор на много дами, защото са удобни и приятни за употреба. Предлагат се и в голямо разнообразие - против стареене,  хидратиране и проблемна кожа, което ги прави универсално и ефективно решение за различни проблеми.