Маската за лице е доставя на кожата висококонцентрирани активни вещества, витамини и хранителни вещества, за да подобри цялостното ѝ здраве. 

Това, което ги прави уникални е, че създават физическа бариера, която заключва полезните съставки, позволявайки на кожата да ги абсорбира по-ефективно. 

Маските за лице са предназначени да се използват периодично, за да дадат на кожата ни интензивно подхранване. В зависимост от какво се нуждае кожата ни, маските за лице могат да  направят едно от следните неща за кожата ни или комбинация от тях:

  • хидратира и овлажнява сухата кожа;
  • да свие големите пори;
  • подобряване на текстурата на кожата;
  • абсорбира излишната мазнина и замърсявания;
  • отпушване на порите;
  • намалява появата на фини линии и бръчки;
  • подобряване на еластичността;
  • подобряване на външния вид на кожата;
  • изсветляване на тъмните петна.

Маските за лице са перфектната процедура, която ни помага в грижата за кожата, осен това са релаксиращо средство и дават усещането за СПА изживяване у дома. 

Снимка: Canva

Вижте: Най-подробното ръководство за избор на козметична маска за лице

Взависимост от нуждите на кожата ни, ето кои са най-популярните проблеми, които решават:

Маски за лице против стареене

Снимка: Canva

Бръчките са естествена част от стареенето, но това не означава, че не можем да направим нищо за тях.  Още при първите признаци на бръчки и кръгове под очите, можем да започнем да за използваме пачове за под очите или маска за цялото лице, които съдържат хиалуронова киселина. 

Маските с витамин С и витамин Е също са чудесен избор, тъй като помагат за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата и загубата на влага. 

Аминокиселината аргинин е често срещана активна съставка в маските за лице против стареене. Тя е отлично хидратиращо средство, което действа, като спомага за хидратирането и изпъването на кожата, което го прави ефективно средство в борбата с бръчките и фините линии. 

Друга интересна съставка, която често се добавя в маските против стареене, е лактобионовата киселина, която подпомага процеса на обновяване на кожата и укрепва защитната ѝ бариера. Ако имате суха кожа, маските, които съдържат и провитамин В (пантенол) или хиалуронова киселина, могат да бъдат особено ефективни за доброто ѝ хидратиране.

Хидратиращи маски за суха кожа

Снимка: Canva

Сухата кожа създава огромен дискомфорт, но хидратиращите маски могат да осигурят огромно облекчение. Когато избираме маска за лице за суха кожа, трябва винаги да избираме такава, която съдържа хиалуронова киселина. Тази мощна съставка поддържа кожата хидратирана за продължителен период от време. Тя също така стимулира генерирането на кожни клетки, подпомага образуването на колагенови и еластинови влакна и осигурява еластичност и мекота на кожата.