Производството на колаген поддържа кожата ни еластична и стегната, но с напредването на възрастта, е по-трудно да се поддържат естествените му нива в организма. Минем ли 30-те, това най-явно се забелязва върху лицето и започва да се усеща в „изпукващите“ ни стави.  

Причината за тези неприятни сигнали, че остаряваме е, че с течение на времето тялото ни все по-трудно усвоява достатъчно хранителни вещества, необходими за производството на колаген.

КОГА НАСТЪПВА ЗАГУБАТА НА КОЛАГЕН?

Дерматолозите са установеили, че между 25 и 30-годишна възраст започваме да губим 1% колаген годишно. Този процес се ускорява след 40-годишна възраст. 

Според лекари по естетична медицина, прилагането на правилните процедури може да помогне както за запазване на съществуващия колаген, така и за стимулиране на производството на нов. 

Снимка: iStock

Различните естетични интервенции, като радиочестотните терапии и нашумялата напоследък микронидлинг процедура, се отразяват добре за подмладяването на кожата, но все пак е необходимо да се придържаме и към добри ежедневни навици за грижа за кожата. 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОЛАГЕНЪТ И КАК ВЛИЯЕ ВЪРХУ ВЪНШНИЯ ВИД НА КОЖАТА?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и се произвежда от клетки, наречени фибробласти. Основната му функция е да създава и поддържа структурите на тъканите, които изграждат тялото, като генерира устойчиви, здрави и гъвкави влакна, известни като колагенови влакна. 

Те свързват съединителните тъкани като сухожилия, мускули или кожа. Започват да се отпускат с напредването на възрастта, тъй като метаболизмът на кожните клетки става все по-бавен, което оказва влияние върху скоростта на синтеза на колаген.

Намаляването на колагена, заедно със загубата на еластин, който е основен протеин в кожата, отговарящ за осигуряване на еластичност, и дехидратацията на кожата, са три от основните фактори, които влияят върху стареенето на кожата.

Една добре планирана ежедневна рутина, обаче, може да помогне за запазването и увеличаването му - без да прибягваме до иглата с ботокс. Ето и как естествено да помогнем на тялото си да запазва и произвежда колаген:

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИЯ КРЕМ

Когато става дума за грижа за кожа, слънцезащитните кремове ще се винаги на първо място. Това е така, защото ултравиолетовите лъчи влияят върху производството на колаген в кожата, като ускоряват бързото му разрушаване и забавят възобновяването му.

АНТИОКСИДАНТИ

Антиоксидантите действат на кожата като гъба, която поглъща свободните радикали, които могат да се появят в тялото чрез външни фактори като замърсяването на въздуха и ултравиолетовите лъчи

Снимка: iStock

Дерматолозите ни препоръчват да включим в режима си на хранене храни с високо съдържание на фитохимикали, които се съдържат в много растения,  като зелен чай и джинджифил, които имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Освен това подпомогат клетъчното обновяване и стимулират производството на колаген и еластин в кожата, което води до подобряване на еластичността й.

ХРАНИ БОГАТИ НА КОЛАГЕН

Храната играе огромна роля за доброто ни здравословно състояние. Редовното консумиране на храни богати на колаген и протеин ще помогне на кожата ни по-бързо да възстанови . 

Включете в диетата си следните, богати на протеини и колаген храни: 

  • Костен бульон
  • Риба - тон или сьомга
  • Млечни продукти
  • Ядки
  • Авокадо
  • Маслини

Храни, богати на витамин С, като домати, ягоди, портокали или чушки, също помагат за производството на колаген.

УБИЙЦИТЕ НА КОЛАГЕН

Намалете консумацията на мазнини и захари, както и на преработените храни. Те влияят на производството на колаген и еластин заради нискокачествените си протеини. 

ХИДРАТАЦИЯ

Клетките ни се нуждаят от много вода, за да се регенерират и да елиминират токсините в тялото. Пиенето на вода е също толкова важно, колкото и слънцезащитният крем. Това са два тревиални съвета, които, обаче, имат клюва роля в стимулирането на производството на колаген.