Картофеното пюре е едно от най-популярните ястия на Балканите и не само. Често се сервира с месо, но върви добре с грах, гулаш и други подобни ястия. Известният готвач Тейлър Флорънс твърди, че цял живот сме приготвяли картофено пюре погрешно.
Флоранс работи в известната Food Network. Той посочва, че хората обикновено готвят картофите във вода, което според него е грешка. Вместо това той препоръчва да се варят в сметана, в която предварително е разтопено масло.
КАК СЕ ПРИГОТВЯ?
В тигана се слагат около 0,5 л сметана, обелените и измити картофи, нарязани на кубчета, 3 ч. л. зехтин и 3 ч. л. масло.
- По желание добавете сол или други подправки.
- Покрийте тенджерата и гответе на слаб огън около 20 минути.
- След това прецедете картофите, но запазете течността, в която са се варили.
- Постепенно добавете течността в купата с картофите, след което разбийте всичко до получаване на гладка смес.
Тейлър Флорънс гарантира, че този начин на приготвяне е най-добрият, защото позволява да се запазят всички вкусове на картофите и течността, в която са били варени.
КАРТОФИТЕ НАМАЛЯВАТ РИСКА ОТ РАК
Антиоксидантите в някои сортове картофи намаляват разпространението на ракови клетки на дебелото черво и черния дроб, установяват учени от Китай. Лилавите картофи са богати на съединения, които потискат растежа на раковите клетки, извеждат като заключение учени от САЩ и Швеция.
Те подобряват и мозъчната дейност. Въглехидратите, които са толкова изобилни в картофите, се разграждат в тялото и се образува глюкоза, която е необходима за функционирането на мозъка. В допълнение, кореноплодните растения, сред които е картофът, помагат за синтеза на хормона на щастието серотонин, хормона допамин и норепинефрин.
Как се приготвя мусака с картофено пюре - гледайте във видеото.