Беленето на картофите и почистване на тоалетната и съзерцаването на дърветата, полюшвани от вятъра, облекчават стреса по-добре от йогата.

Изглежда, че скучните на пръв поглед дейности са страхотни за намаляване на тревожността, пише британския вестник "Дейли стар". Други полезни домакински задължения включват плевенето на градината, сгъването на прането и рязането на зеленчуците в кухнята.

Снимка: iStock

Но най-терапевтичен ефект (36%) има галенето на куче или котка, последвано от пукащите звуци на огъня (30%) или ромоленето на дъжда (29%), според проучването на сайта MyBuilder.

"Интересно е да се види от това изследване колко от най-простите, на пръв поглед задачи в живота са успокояващи и терапевтични", казва психологът д-р Беки Спелман, който е помогнал за анализиране на резултатите от изследването.

"Забавянето на темпото и фокусирането върху простите неща е водещият принцип зад майндфулнес медитацията, която е доказана терапевтична техника, справяща се ефективно със стреса и редица психологически проблеми. При майндфулнес медитация ние просто се фокусираме върху настоящия момент", коментира специалистът.

Снимка: iStock

"Дори рязането на лук може да бъде направено по терапевтичен начин", добавя д-р Спелман.

Изследването установява, че 86% от населението на Острова страда ежедневно от стрес, като най-напрегнати са жителите на британския град Плимут.