Често пренебрегваме устните, когато стане дума за правилна грижа на кожата.

А особено есента те са една от зоните, която е изложена пряко на метеорологичните промени. Със застудяването на времето въздухът става по-сух, а отоплението в помещенията може да доведе до изсушаване и напукване на устните.

Как да защите и поддържате устните си красиви през есенния сезон? Ето нашите съвети:

Пет неща, които да правите:

Ексфолиране

Снимка: iStock

Отстранете сухите, мъртви кожни люспи, като нежно почистите устните си с влажна, мека четка за зъби или кърпа за миене. Правете това около веднъж седмично, когато не планирате веднага да излизате навън.

Хидратиране

За разлика от останалата част от кожата, устните са склонни да се изсушават и напукват по-лесно, понеже не съдържат мастни жлези. Пийте много вода, за да предпазите устните от изсушаване.

Защита

Устните са изложени постоянно на слънце - особено долната. Това означава, че те са често застрашено място за рак на кожата. Затова е изключително важно продуктът за устни да съдържа слънцезащитен фактор SPF 15 или по-висок. И да, все пак трябва да защитите устните си и останалата част от кожата си, дори ако носите шал!

Хидратиране

За да защитите устните си през есенния сезон, използвайте балсам за устни, който съдържа овлажнители като глицерин или хиалуронова киселина, които помагат за привличане и задържане на влагата. Може също така да искате да използвате балсам за устни с по-гъста консистенция, като маска за устни или нощно лечение, за да осигурите допълнителна хидратация на устните си, докато спите.

Нанасяйте често

Снимка: Istock.com

Не забравяйте да нанасяте балсама за устни на всеки два часа, особено след хранене или пиене. Може да държите балсама си за устни с SPF на няколко места. Така ще имате повод да експериментирате с различни марки и продукти. 

 

Пет неща, които да не правите:

Избягвайте да хапете устните си, рискувате само да ги възпалите.

Избягвайте да дърпате кожичките, когато устните ви са напукани. Често, когато прекарваме време навън, сме изложени на студени ветрове и ниски температури и устните ни не са достатъчно защитени с балсам за устни. Те се напукват и дехидратират , оставяйки ни грозни кожички, на които трудно можем да устоим да не ги откъснем, въпреки че това често води дори до кървене на тази деликатна част от лицето.

Снимка: istockphoto.com

Избягвайте постоянно да облизвате устните си! Ако наистина не можете да спрете, това е първият предупредителен знак, че устните ви трябва да бъдат хидратирани с балсам за устни с добро количество мазнини. Слюнката само ги изсушава допълнително.

Избягвайте да ги ексфолирате, ако устните ви вече са напукани, защото само можете да ги раздразните допълнително. Нанесете балсам богат на мазнини за устни, бъдете търпеливи и редовни.

Избягвайте изсушаващи продукти като някои червила. Матовите червила често действат изсушаващо на устните, затова се информирайте добре за продукта преди да го закупите и използвате.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK