Не всички новогодишни ястия са безопасни за децата, предупреждава педиатърката Евгения Малигина. Тя изброи празничните деликатеси и лакомства, които са забранени за деца.

На първо място тя препоръчва да не се дава червен и черен хайвер на деца от три до пет години.

„Това е суров продукт, който не изключва наличието на паразити. Освен това може да причини алергии“, предупреди Малигина. 

Отделно тя призова от празничното меню за деца в предучилищна възраст да бъдат изключени осолени риби.

Поради риска от заразяване с ботулизъм Малигина препоръча да не се дават на деца в предучилищна възраст домашно приготвени храни - по-специално консервирани краставици, домати и гъби, пише още БГНЕС.

Категорично е забранено на децата да ядат дивеч, осигурен от ловджии, тъй като това е месо, което не е минало контрол, а ястията от него са застрашени от паразитни инвазии, продължи педиатърката.

А на деца под една година не трябва да се дава мед поради риск от заразяване с ботулизъм и възможно развитие на алергична реакция.

Педиатърката също така призова да не се експериментира с разнообразието от ястия, предлагани на детето в новогодишната нощ, тъй като ще бъде трудно за него да ги смила без последствия. 

Преди това клиничният диетолог Дария Русанова посочи най-вредните новогодишни закуски. Лекарката включи колбаси, имитация на хайвер, както и пастети.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK