Грешка: Разнасянето на балсам по цялата коса
По-голяма част от жените нанасят балсама така, както нанасят и шампоан, а именно като започват от корените и продължават по цялата дължина. Това не е правилно. В корените косата е здрава – все пак оттам започва растежът. Затова няма нужда да се нанася балсам в тази част. Това само допълнително я утежнява и омазнява. Ако косата е увредена, то това е по дължината й и най-вече в краищата.
Поправяме грешката: Нанасяйте балсама от частта на нивото на ушите надолу.


Грешка: Овлажняващ крем срещу бръчки около очите

Торбичките под очите обикновено са резултат от задържане на течности. Овлажняващите съставки в кремовете имат свойството да задържат влагата в кожата. Именно затова такива кремове могат да направят торбичките около очите само още по-видими, а кожата още по-зле изглеждаща.


Поправяме грешката: Ако кожата около очите е подпухнала, направете си компреси с пликчета чай, потопени в хладка вода или разтрийте с кубчета лед. Подпухналостта се повлиява добре от продукти, съдържащи кофеин. Внимавайте с какво се храните и намалете солените храни.


Грешка: Парфюм в последния момент

Често наричаме капките парфюм последен щрих от тоалета. Пръскаме се с любимия ни аромат буквално застанали на вратата на къщата преди да излезем – гримирани и облечени. Всъщност това е голяма грешка. Парфюмният аромат се разгръща най-добре, когато е нанесен върху топла кожа. Освен това капчиците парфюм могат да повлияят зле на някои тъкани, като оставят петна например.

Поправяме грешката: Пръскайте се с парфюм, когато сте по бельо. Стратегическите места са на сгъвката на коляното, деколтето, шията, зад ушите, вътрешната страна на китките. Всяка жена има свои любими точки, върху които обича да нанася аромат. Открийте своята. В никакъв случай не търкайте китките си една о друга, за да разпределите аромата. Така се нарушава молекулярната структура на парфюма и той променя аромата си.


Грешката: Веждите се скубят, когато сте прекалено близо до огледалото

Когато се фокусирате върху всяко миниатюрно косъмче, губите обща представа за формата на веждите си. Като резултат може да се сдобиете с тънки и асиметрични вежди.


Поправяме грешката:
Купете си увеличително огледало. Така няма да ви се налага да се приближавате максимално и да губите представа за общата картинка на лицето си. След като отскубнете 1-2 косъмчета, се отдалечете и погледнете дали двете вежди се оформят еднакво.


Грешка: Малко внимание за шията

Като правило гледаме в огледалото лицето си, но рядко свеждаме поглед към шията. Нанасяме грим по скулите, носа, челото, а шията оставяме чиста и без грим. В резултат изглеждаме като с... отрязана глава.


Поправяме грешката:
Когато нанасяте слънцезащитен продукт, обезателно слагайте на лицето, на шията и деколтето. Грижите, които полагате за лицето, трябва да полагате и за шията.


Грешка: Прекалено често миене на лицето

Много жени не спират да търкат лицето си, докато не чуят характерното скърцане, типично за чистата кожа. При прекомерно почистване на лицето се премахва не само ежедневната мръсотия, но и естественият слой на кожата, който задържа влагата в нея и я предпазва от външни агресори.

Поправяме грешката: За ежедневно измиване на лицето не използвайте груба четка, а мека гъба. Миещите средства с лечебна цел не бива да се използват всеки ден, независимо дали са за коса, или за кожа. Използвайте хладка, а не гореща вода.