Трапезата на Бъдни вечер традиционно е постна, независимо колко ястия се слагат на нея – 7, 9 или 11. Само ден по-късно, на Коледа, задължителният елемент, който всяка домакиня поднася на празничната си маса, е месото. Слагат се и другите забранени храни до този момент - животински продукти като сирене, кашкавал, яйца, мляко и масло, но месото си остава главният герой върху празничната покривка и в изящните чинии от фин порцелан. При това изобилието трябва да е голямо – колкото по-отрупана и богата е трапезата, толкова по-плодородна и благодатна ще е годината.
По традиция българката приготвя свинско месо. На коледната трапеза то присъства най-често под формата на пържоли. Те могат да бъдат приготвени с гъби и сметана или просто да бъдат овкусени с подходящи и любими на семейството подправки. Друг често срещан вариант е месото, изпечено във фурна с много лук.
Каквото и основно ястие да изберете за Коледа, свинското месо, което използвате, трябва да е качествено, за да се получи най-вкусната гозба за най-празничния ден в годината. А каква по-добра идея за качество от етикета „Българска ферма“, с който е маркиранo свинското месо в BILLA? Продуктите, които ще открием във всички магазини BILLA с този етикет, са със 100% гарантиран български произход.
Ето още няколко традиционни идеи за коледната трапеза със свинско:
Свинска кавърма
Пълнено свинско руло с гъби, моркови и картофи
Гювеч със свинско и картофи
Свинско печено с медена глазура
Празничен боб със свинско в гювеч
Свински руладини с плънка
Свинско джоланче, приготвено бавно на фурна
Глазирани ребра на фурна
Както и още няколко, с които да избягате от традиционните ястия:
Кълцано свинско месо в тесто
Бургер с кълцано свинско и сосове
Свински наденички с лук и розмарин
Свински късчета с ориз и къри
Ако се нуждаете от още коледни рецепти и вдъхновение за готвене, може да разчитате на новото мобилно приложение BILLA Кулинариум, в което има над 250 видео рецепти с точни указания как да приготвите перфектното блюдо!