Да спиш в едно легло с някого може да се окаже трудна задача, когато за комфорта на двама души е отговорна една обща завивка. Обикновено на единия му е топло, а на другия – студено, или и двамата се опитват да придърпат по-голямата част от завивката към себе си.

Практика, популяризирана в Дания, Норвегия, Финландия и Швеция, а дори и в Германия, предлага простичко разрешение на проблема със завивките. Леглото се оправя както обикновено с двоен долен чаршаф, но вместо едно общо одеяло, се слагат две единични – за всеки от партньорите по отделно.

Оказва се, че скандинавският метод на сън, както е известен, дава добри резултати и е практичен, а в подкрепа на тезата – изследвания показват, че именно скандинавските страни са в челните позиции в света по качество на съня.

Фешън блогърът Ерика Столман споделя във видео в TikTok как оправя леглото в семейната спалня по скандинавския метод. До момента то е гледано 3,6 милиона пъти.

"Скандинавският метод на сън абсолютно променя правилата на играта. Препоръчвам 10/10", гласи надписът към видеото.

Ерика обяснява още, че със съпруга си отишли в Копенхаген, където е научила този трик в спалнята и е решила да го приложи у дома и твърди, че „той може да спасява бракове“.

Някои от нейните последователи коментират, че методът на сън е бил ключов за съвместното спане с половинките им.

"След като веднъж заспите с две завивки... никога няма да се върнете към една!!!", пише един от тях.

"Съпругът ми е от Германия и винаги сме правили така.“, пише друг.

"Да, така е. Съпругът ми и аз имаме собствени завивки от повече от десетилетие. Най-доброто решение.", заявява трети.

Според Международната фондация на съня единият от съпрузите може да има по-висока или по-ниска телесна температура от другия, което води до несъответствие в нуждите. Споделянето на едно одеяло може да доведе до повече събуждания през нощта - или единият партньор да вземе цялата завивка за себе си.

Но вместо да се ядосате, да се изнесете да спите в другата стая или да подадете молба за развод – пробвайте скандинавския метод на сън!

Не знаем дали Пиърс Броснан и съпругата му прилагат метода, но бракът им е железен. Вижте повече във видеото: