Ако страдате от тревожност, паник атаки или безсъние, има вероятност да сте изпробвали безброй средства за успокояване на нервната си система. Но има някои успешни техники за справяне с тези трудни ситуации, които не струва и стотинка и можете да правите дори без да излизате от дома си.

В книгата си "Чувствай се добре в градината" Клер Старес изследва лесните начини, по които прекарването на време в градината може да направи хората по-позитивни. Доказано е, че активността на открито ни прави по-щастливи благодарение на бактериите, които се намират в почвата. Micobacterium vaccae създават реакция в организма, произвеждаща хормона на щастието серотонин. Благодарение на тази бактерия, която подобрява настроението, 59% от британците смятат, че градинарството е ефективен начин за подобряване на психическото им здраве.

Снимка: iStock

Градинарството пренасочат дейността на ума далеч от мисли, предизвикващи тревожност.

"Задачи като косене на тревата, грабене на листа, копаене, сеене на семена и плевене могат да успокоят симпатиковата нервна система. Когато тя е свръхактивна, може да причини тревожност, пристъпи на паника и безсъние", пише авторката.

Снимка: iStock

Има 3 начина, по които градинарството ще подобри здравето

Почвата действа като антидепресант

Установено е, че почвата има сходни ефекти върху мозъка, каквито притежават антидепресантите, подобряващи настроението. Проучване от университета в Бристол установило, че мишките, които били изложени на "приятелските" бактерии, присъстващи в почвата, променили поведението си по подобен под влиянието на антидепресантите начин. След обстойно проучване на мозъците на мишките, учените
открили по-високи нива на серотонини в тях – хормон, който повишава настроението. Ето защо хората, които редовно се грижат за градината, вдишват миризмата на почвата, имат чест досег до нейните "щастливи" бактерии и изпитват значително по-малко стрес от останалите.

Снимка: iStock

Лекува стрес

Според психотерапевтите градинарството е дейност, която помага на много хора, изпаднали в състояние на стрес и депресия. Самата грижа за растенията изисква съсредоточаване и абстрахиране от ежедневните тегоби и тревоги, както и фокусиране на вниманието върху самите тях. Така тя оказва терапевтичен ефект върху множество стресови състояния като страх, тревожност, потиснатост, депресия.

Подобрява мозъчната активност

Градинарство упражнява както тялото, така и предоставя възможност за активиране на умствената дейност. Грижата за растенията облагородява мисленето и добавя нови знания за природата. В същото време, проучвания недвусмислено доказват, че градинарската дейност осезателно подобрява и се отразява благотворно върху такива заболявания като Алцхаймер и деменция.