Наричат го лунно градинарство – засаждане на нови растения, в зависимост от това в коя фаза се намира Луната, през кое съзвездие преминава и къде точно спрямо Земята се намира. Сеенето в градината, в зависимост от лунните фази, е т. нар. синодичен метод. Някои градинари – особено занимаващите се с пермакултури, приемат влиянието на Луната върху растенията, най-вече заради нуждата от вода, която е различна в различните фази на небесното тяло, както и върху скоростта им на растеж.

Новолуние и нарастваща луна
Помага на корените да се заздравят. Лунната светлина расте. Това е подходящо време за засяване на зеленолистни - спанак, марули, както и карфиол, зеле и броколи.

Пълнолуние
Растенията изсмукват от почвата повече вода в дните около пълнолуние. Денят преди пълнолуние е най-подходящият за засаждане на всякакви култури. В деня на самото пълнолуние е добре да се пресаждат растения и да се правят резници.

Намаляваща луна
В тази фаза светлината е ниска, а влажността намалява. Тези два признака правят правят това време неподходящо за засаждане на нови култури. Може да използвате времето за мулчиране и торене.

Снимка: iStock