Тайландският транссексуален бизнес магнат Ан Джакафонг Джакраутатип стана първата жена в историята, която притежава конкурс за красота „Мис Вселена“

Ан е купила конкурса Miss Universe Organisation за 20 милиона щатски долара, споделят от компанията й JKN Global Media.

Транссексуалната женае красива и има шест милиона последователи в Инстаграм. 43-годишната собственичка е участвала в тайландските версии на Project Runway и Shark Tank. 

Тя създава и фондация - Life Inspired for Transsexual Foundation, която се застъпва за правата на транссексуалните. 

5 любопитни факта за новата собственичка на "Мис Вселена":

1. Преди прехода Ан е учила в изцяло мъжко училище в Тайланд. Заради половата си идентичност била подигравана от съучениците си, споделя тя в интервю за Bangkok Post. Учителят й обаче често я тормозел сексуално. Това я накарало да напусне улилище.

2. Започва работа на бензиностанция, за да се издържа. В крайна сметка бяга от родината си и отива да учи в Сидни, Австралия.

3. Като дете често обличала дрехите на майка си и искала да стане момиче. Джакафонг казва, че винаги се е чувствала като жена, но родителите й не я подкрепяли в това. Въпреки съпротивата на родителите си, Ан започва своята трансформация още докато учи в Сидни. 

4. Ан може да се похвали с добро образование. Завършила е австралийския университет „Бонд“, където е учила международни отношения. Има сертификат за специалност Развитие на недвижими имоти от университета „Чулалонгкорн“, а също и сертификат от „Програма за акредитация на директори“ на Тайландския институт на директорите.

5. Ан се завръща в Банкок, след като се дипломира. Тя иска да помогне в управлението на бизнеса на семейството си, докато работи, за да съдаде своя собствена компания.