Tаня Попова е на 40 г. от София. Наскоро си взима почивка от дългогодишната си работа като редактор, за да сбъдва мечтите си една по една. Обожава да готви за семейството си. С мъжа си са заедно още от 17-годишни. Има две деца. Голямата й мечта е да има каравана за храна, която ще се казва "Тани-каравани", а MasterChef е пътят за осъществяването й.
Разкажи ни малко повече за себе си.
Казвам се Таня Попова, на 40 години съм, не съм омъжена, но живея с бащата на двете си деца, с когото сме заедно вече 24 години. Животът ми не бе лесен, тъй като загубих баща си на 21 години и се наложи да уча, да работя и да помагам на майка си. На 28 години родих дъщеря си Ивайла, а на 34 - сина си Борис. Целият ми живот е минал в това да се грижа за някой друг. Имала съм трудности, но те са ме научили да бъда борбена, да се справям и да оцелявам. Винаги съм била мечтател и романтик и се смятам за късметлийка, защото всяко едно нещо, което съм си пожелала, се е случило. Ставайки на 40 години, нещо се преобърна в мен и реших да напусна работата, която обичах и да сбъдна мечти, които съм отлагала от години. Да пътувам и да вложа цялата енергия, която имам в нещо свое. Искам някой ден да имам каравана, в която да предлагам домашно приготвена храна. Определям този период от живота си, като да скоча в дълбока вода, без да мога да плувам.
Кое е първото нещо, което сготви в живота си?
Редена гръцка зеленчукова мусака. Беше за моя баща - страхотен кулинар. Направих мусаката така, както той я прави, но съм пропуснала да посоля патладжаните, за да пуснат горчивото си и така мусаката стана невъзможна за ядене. Горчеше толкова много! Но моят баща Петър я изяде, погали ме и каза "Браво, моето момиче, добре си се справила." Чак когато я опитах, разбрах каква грешка съм допуснала. Винаги опитвайте преди да поднесете ястието си!
Защо реши да участваш във MasterChef? Какво смяташ, че можеш да покажеш?
Участието ми във формата е крачка към тази промяна, която искам да направя със себе си. Никога не съм рискувала - не мога да плувам, не мога да карам колело, не правя нищо, без да съм го претеглила хиляди пъти в ума си, не тръгвам на път просто ей така без нищо осигурено. Обичам да планувам. В нашето семейство мъжът ми е човекът на риска, а аз на спокойствието и постоянството. MasterChef е голямо приключение, като скоростно влакче, което съм хванала в движение. Смятам, че мога да покажа, че едно обикновено момиче, което обича да готви, може да се престраши да се покаже и да се пребори за голямата титла.
Успя ли вече да научиш нещо ново (кулинарна техника, обработка на продукти, друго)?
Определено успях да науча много неща, които до сега само съм гледала как се приготвят.
Кой от журито ти се струва най-взискателен и защо?
Смятам, че и тримата Chefs са изключително взискателни, но същевременно и толерантни към участниците.
Мотото на MasterChef тази година е „Добрият вкус“ – с какви подправки можеш винаги да подобриш вкуса на ястието/ кои използваш най-често?
Подправките в ястието са много важни. Обичам да използвам мащерка, босилек, риган, чубрица, розмарин и пипер.
Сподели ни своя любима рецепта, с която смяташ, че може да спечелиш 100 000 лв.?Много обичам средиземноморската кухня, но не мисля, че имам специална рецепта, която мога да споделя.