По традиция на Коледа се събира цялото семейство. Много хора си приготвя семеен коледен обяд, за други голямата сбирка се случва на вечеря. Основното ястие е звездата на вечерта, макар неговите спътници - салати и гарнитури, също да не отстъпват. Даваме ви 13 (нефатални) предложения за основни ястия за Коледа - вкусни, разнообразни, икономични и екзотични.
Капама
Капамата е традиционно балканско ястие, което обикновено се приготвя по време на зимните празници. Гурманите от югозападна България претендират, че произходът на това питателно месно блюдо е от Банско.
Печена пуйка
Приготвянето на цяла пуйка за Коледа е американска традиция. Обикновено се поднася с плънка от ориз и сушени плодове (червени боровинки, сини сливи или друго), обилно полята със сос от масло и вино, с пълнеж от кестени или върху кисело зеле.
Пържоли в различни вариации
Месото, което традиционно присъства на коледната българска трапеза, е свинското. Поднасят го също в Румъния, Унгария и др. Домашното месо от прасе се преработва в наденици, суджуци и луканки. Пържолите за Коледа се приготвят на жар, печени на скара, с гъби и сметана в йенски съд, с кисело зеле и червен пипер, и т.н.
Свинско с лук в тава
Едрите парчета свинско се запържват в олио, докато малко омекнат. Това ястие става вкусно, когато е готвено с много лук. Той се нарязва на полумесеци. Заедно с месото се слага в тава и се пече до готовност. Най-вкусното в това ястие е ароматният сос, който остава по дъното на тавата. Може да го отопите със залчета хляб и да си оближете пръстите.
Осмянка (висменка) с кисело зеле
Месото се нарязва на големи късове, които се запържват в тиган. След като се зачервят, се поръсват с червен пипер и сол. Долива се вода и се вари, докато омекне. Киселото зеле пък се нарязва и се запържва за около 10 минути, след което също се оставя да ври 20 минути. Накрая свата продукта се смесват в тава и се запичат за 50 минути в предварително загрята фурна, като се овкусява с червен пипер.
Свинска мусака – с кълцано месо
Прави се като традиционната мусака, но вместо кайма се използва едро накълцано свинско месо.
Бутчета от гъска с кисело зеле
Бутчетата за гъската задължително се пекат на бавен огън. Подправките, които си отиват с гъшето месо, са мащерка, чесън и дафинов лист. Сложете и вино към месото - мадейра или порто.
Агнешки тажин
Тажин е марокански съд с капак с форма на пирамидка. Използва се за печене на ястия. Агнешкото не е особено характерно месо за Коледа в България, но ако искате малко разнообразие, може да използвате именно него. Към агнешкото се добавят зеленчуци и много подправки - домати, лук, картофи, нахут, кориандър, канела, бахар, кимион. За плътност се добавя ориз, а за характерния вкус на източната кухня - фурми.
Мързелива сарма
Използвайте кълцано свинско месо, но вместо традиционните коледни сарми, направете само една, и то във форма за кекс. Става бързо, ефектно е, а след това всеки си отрязва толкова голямо парче, колкото иска да изяде.
Чомлек
Чомлекът се приготвя с джолан - може да е телешки или свински. Задължително е да използвате глинен съд и да запечатите капака с тесто преди печене.
Пълнен пуешки бут
За това ястие ще ви е нужен голям пуешки бут - поне 2 кг. Обезкостява се внимателно. Месото се оформя като голяма пържола и се овкусява със сол и черен пипер. Втрийте ги и от двете страни на месото с пръсти. Отгоре наредете нарязан на дълги, тънки пръчици кашкавал, сложете кисели краставички на ивици и гъби на тънки филийки. всичко това се навива на руло и се връзва на няколко места със здрав конец. Намазва се с олио и се поръсва с червен пипер. Рулото се слага в плик, долива се вода (около 150 мл) и се пече на 180 градуса 90 минути. Не забравяйте да надупчите плика на няколко места с игла.
Каквото е останало от Бъдни вечер + месо
Останалите постни сърми и пълнени чушки от Бъдни вечер може да подредите в дълбок керамичен съд и да добавите пържоли, бутчета, пилешки крилца и наденички. Покрийте с едро нарязано кисело зеле и печете за час и половина.