През ноември ladyzone.bg празнува 9 години. Избрахме да се посветим на традициите, на тяхното преплитане в съвременния свят. На съхранението на душите. Българските. Космическите. Поканихме 9 жени, в които открихме този космос и ще го споделим с вас в специалния ни проект заедно с предаването "Тази неделя". През ноември и декември всяка седмица в неделя от ТВ екрана и от страниците на сайта ще ви запознаваме с историята на една от тези девет жени. Днес ви срещаме с Десислава Владовска, която е първата, станала част от проекта ни "Пазителките".

Първият глинен съд оживява в ръцете на Десислава, когато е на 10. Детството й преминава на село. Семейството й се грижело храната да бъде приготвена само с продукти от градината и животните в двора. Днес Деси продължава традицията. Грънчарство не е наследство от рода й, тънкостите на занаята учи в училището в Троян. Още като студентка със спечелените пари от глинени съдове успява да си направи и работилница, а по-късно и да си купи къща.

Съдовете на майстор Деси са различни от всички останали. Те съчетават тайните на древните майстори и нуждите на съвремието. "Съдовете ми за хляб са два вида. За бялото брашно и за пълнозърнесто брашно. Пълнозърнестите брашна нямат глутен и хлябът не се надува. Когато започне да втасва се втечнява и хлябът започва да става като много тънък. Ако се сложи в тава, няма да бухне и когато използваме този съд, хлябът бухва нагоре, караме го да втаса нагоре, като се изпече – става по-голям. Като си отрежеш филия може, хубаво да се намаже", обяснява грънчарката.

Под скърцащите звуци на грънчарското колело се раждат и децата й, на които тя е предала древния занаят. В градината, до нейните съдове, вече се редят и тези на дъщерите й. Повече за историята й, както и още споделени тайни на грънчарите гледайте във видеото и материалите, които подготвихме заедно с репортера на "Тази неделя" Радиана Божикова.

Снимка: Евгений Милов